Meso – potencijalni okidač upalnih procesa u tijelu koji ubrzavaju starenje

Da, dobro ste pročitali. Riječi čokolada i zdravlje u istoj rečenici. Za razliku od silnih Milki, Dorina i ostalih divota kojima tako teško odolijevamo, postoje neki dokazi da tamna čokolada s udjelom kakaa od barem 75% može imati i pozitivne učinke na ljudski organizam. Ovo, naravno, ne znači i zeleno svjetlo da čokoladom zamijenite konkretne obroke, no nastojat ćemo vam predstaviti obje strane medalje, uključujući i razloge zašto je onu tamnu možda i korisno uključiti u jelovnik. Pa krenimo redom.

Image by janiceweirgermia from Pixabay 

Tamna čokolada sadrži antioksidanse

Prema Medical News today (1), tamna čokolada (poput šumskog voća, jabuka, rajčica….) je dobar izvor antioksidansa poput flavanola i polifenola. Antioksidansi, pak, neutraliziraju slobodne radikale i štite od pojave oksidativnog stresa koji uzrokuju slobodni radikali, te tako štite od brojnih bolesti poput raka, dijabetesa, Alzheimerove bolesti i dr.

Tamna čokolada smanjuje rizik od srčanih bolesti

Neki od spojeva prisutnih u tamnoj čokoladi, poput flavanola, utječu na dva glavna faktora rizika za obolijevanje od srčanih bolesti: visoki krvni tlak i visok kolesterol. Naime, flavanoli potiču proizvodnju dušikovog dioksida u organizmu, što potiče vazodilataciju (širenje krvnih žila) i snižava krvni tlak. Neke su studije (1) pokazale da je konzumacija 25 grama tamne čokolade dnevno, u usporedbi s bijelom, u razdoblju od 8 tjedana imala za posljedicu niži krvni tlak u ispitanika koji su je konzumirali.

Tamna čokolada može pomoći u snižavanju kolesterola

Tamna čokolada također sadrži neke spojeve, poput polifenola i teobromina koji mogu sniziti razine LDL kolesterola, a povećati razine HDL-a. Studijom provedenom 2017. (2) otkriveno je da je konzumacija tamne čokolade 15 dana podigla razine HDL kolesterola u osoba koje pate od HIV-a. No, konzumacija čokolade nije utjecala na razine LDL kolesterola u ispitanika.

Tamna čokolada može ublažiti upalne procese u organizmu

Bogata je mineralima poput magnezija, željeza i cinka. Također, za razliku od mliječne čokolade, tamna čokolada ima više kakao mase, koja sadrži flavonoide koji pak imaju niz zdravstvenih prednosti.

Primjerice, spojevi prisutni u tamnoj čokoladi posjeduju protuupalna svojstva što smanjuje štetu koju stanice trpe izloženošću slobodnim radikalima i sličnim spojevima. Izloženost takvim spojevima, pak povećava rizik od dijabetesa tipa 2, artritisa i određenih vrsta raka. Manjom je pilot studijom provedenom 2018. (3) u kojoj je sudjelovalo pet zdravih osoba ispitan učinak tamne čokolade na imunološki sustav. Iz rezultata se dalo zaključiti da konzumacija velikih količina (48 grama) tamne čokolade s udjelom kakaa od 70% utječe na aktivaciju gena koji reguliraju imunološki odgovor organizma. No, ostaje nejasno kako je ova studija primjenjiva u praksi.

Znanstvenici su, pak, prilikom provođenja druge studije (4) otkrili da je konzumacija 30 grama čokolade s udjelom kakaa od 85% svaki dan, u razdoblju od 2 mjeseca značajno smanjila razinu upalnih bioloških markera u bolesnika koji pate od dijabetesa tipa 2. No,  kao i u prethodnoj studiji, autori su zaključili da je potrebno provesti dodatna istraživanja kako bi se ustanovila optimalna količina čokolade koju je potrebno konzumirati kako bi dijabetičari maksimalno iskoristili zdravstvene prednosti ove namirnice.

Ipak, prije nego što zaključimo, potrebno je napomenuti nekoliko stvari. Kao prvo, nedvojbeno je da je tamna čokolada kvalitetnijeg sastava od mliječne. Kvalitetan, dobro obrađen kakao, pa samim time i kvalitetna tamna čokolada, sadrži neke spojeve koji su korisni u borbi protiv slobodnih radikala, popravljanju lipidnog profila i tako dalje. No, tamna čokolada nije jedini izvor ovih spojeva, a svejedno se radi o slatkišu upitne obrade (nikad ne znate koliko zapravo flavonoida neka čokolada sadrži, a proizvođač to nije obavezan napisati) te bi se sličan učinak možda mogao postići i drugim namirnicama (ili kombinacijama namirnica) poput rajčice, jabuke ili šumskog voća s orašastim plodovima ili maslinovim uljem.

Treba također imati na umu da svaka namirnica sama po sebi nije niti lijek niti otrov, već da ovisi o kombinacijama svega što jedete, kao i da se dnevno provode stotine studija od kojih su mnoge često s kontradiktornim rezultatima. Ovo naravno ne znači da ih ne treba uzimati u obzir, nego da ih je uvijek potrebno čitati CIJELE, i o njima promišljati.

Primjerice, ako tvrdimo da konzumacija određene količine neke namirnice može biti korisna pri liječenju nekog stanja, treba se zapitati zašto je tome tako i je li to tako uvijek i za svakoga. Ima li to samo veze sa samom čokoladom ili bi se moglo, recimo, raditi i o tome kako su ljudi koji su krenuli s jelom tamne čokolade jeli prije. Vi ste, pak, unosom 50 grama čokolade, pojeli cijeli jedan obrok (govoreći energetski), u kojem ste unijeli pretežno masti i šećer.

Ono što vam želimo reći je da je čokolada ipak samo to: čokolada, tj. slatkiš, te bi, kao i kod svega, trebalo biti na oprezu i slušati reakcije vlastitog organizma. Ako nam se nakon konzumacije 30, 40…. grama neke namirnice  spava, umorni smo, razdražljivi (ili nam glukometar pokaže što ne bi trebao), možda nama, pojedinačno, veće količine istoga ipak ne odgovaraju, bez obzira na to što se reklamiralo i pisalo.

 

Za 3L piše: Maja Slijepčević

Maja je znatiželjni zaljubljenik u cjelovitu i prirodnu hranu, a i sama iskustvo “borbe” sa šećerom. To je i dovodi do proučavanja kemije, biokemije i svega ostaloga što se tiče prehrane te se nada da će uskoro svoj interes pretvoriti u ozbiljnije poslovne prilike.

 

Izvor: https://www.medicalnewstoday.com/articles/324747.php?fbclid=IwAR07docvkQ2aq4VlHvtklLaBfHitBUzkasaviLBJV9wHy3b5wgA_bv5POFg

(1) Eghtesadi et ali. High-cocoa polyphenol-rich chocolate improves blood pressure in patients with diabetes and hypertension. ARYA Atheroscler. 2015 Jan; 11(1): 21–29. quoted in Eske, Jaime(2019.), What are the health benefits of dark chocolate?, Medical news today,.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4460349/ quoted in  Eske, Jaime(2019.), What are the health benefits of dark chocolate?, Medical news today,.

(2) Souza et ali.  Effect of chocolate and mate tea on the lipid profile of individuals with HIV/AIDS on antiretroviral therapy: A clinical trial, Nutrition, 43–44, November–December 2017, 61-68. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0899900717301284, quoted in Eske, Jaime(2019.), What are the health benefits of dark chocolate?, Medical news today,.

(3) Berk et ali. Dark chocolate (70% cacao) effects human gene expression: Cacao regulates cellular immune response, neural signaling, and sensory perception, FASEB, vol. 32, no. 1, 2018. https://www.fasebj.org/doi/10.1096/fasebj.2018.32.1_supplement.755.1,  quoted in Eske, Jaime(2019.), What are the health benefits of dark chocolate?, Medical news today,.

(4) Ayoobi et ali. (2018.) Dark Chocolate Effect on Serum Adiponectin, Biochemical and Inflammatory Parameters in Diabetic Patients: A Randomized Clinical Trial,  Int J Prev Med. 2018; 9: 86. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6202779/, quoted in Eske, Jaime(2019.), What are the health benefits of dark chocolate?, Medical news today,.

 

Napomena: Udruga 3L ne zastupa ničije pojedinačno mišljenje te ne odgovara za točnost informacija navedenih u originalnom izvoru. Objavljene informacije su isključivo informativnog karaktera i ne služe za dijagnostiku, tretman, liječenje ili prevenciju bolesti te se preporuča da se konzultirate s vlastitim liječnikom ili drugim stručnim osobama prije njihovog korištenja. Sve objavljene sadržaje koristite isključivo na vlastitu odgovornost i sigurnost. 

SLATKI SERVIS – POČETAK 2020TE

SLATKI SERVIS – POČETAK 2020TE

SLATKI SERVIS – POČETAK 2020TEI ove godine nastavljamo s podrškom malim i nešto većim “slatkišima” u okviru programa Slatki servis. U novoj organizacijskoj shemi volonteri upisuju svoje slobodne sate, a roditelji bilo kojeg od slobodnih aktivnih...

Slavka Batušića 11, 10090 Zagreb

+385 91 5842969