ZAJEDNIČKIM SNAGAMA POSADILI SMO PRVI VJETROBRAN U ZG! 

Vrijeme nam nije išlo na ruku, kiše i kiše i nemogućnost prognoziranja, a sve treba organizirati, iskordinirati, najaviti unaprijed…  No mi nismo odustali. Kiša je natopila tlo no zato su prije sadnje pripremljene rupe, došli smo ranije kako bi sve bilo spremno do 11 sati, a sadili smo sa suhom zemljom. Napravili smo prije i detaljan plan sadnje i to subotnje jutro sve je bilo spremno za okupljanje. Koliko god bila velika stvar udružiti snage i posaditi biljke, a uz to slijediti permakulturne smjernice, učiti u praksi i teoriji istovremeno o prirodnim procesima i kultiviranju okoliša, uključiti obitelji, dati jestive plodove građanima i životinjskom svijetu i obogatiti kvalitetu tla i mikroklimu, naišli smo i to samo iznimno na teorijsku podršku. 

Dočekao nas je sunčan no prohladan dan, dobra glazba, topli čaj i odlično društvo. Nije nas bilo mnogo no primili smo se posla i napravili sve po planu. Prema smjernicama i uz pomoć Miroslava i Karmele Kiš posadili smo 110 sadnica aronije, borovnice i thuje te deset grbavih vrba. Jedno se poklopilo: po mjesečevom kalendaru to je bio dan za presađivanje. Izguštali smo se i napunili energijom. Ispunjeni, nakon sadnje otišli smo na topli veganski ručak, a zatim u kino. 

Tako smo 25.10.2014. uz podršku Arena Centra i 24 sata posadili prvi vjetrobran prema permakulturnim smjernicama u Zagrebu! Korisnici vrtova dobili su multifunkcionalnu ogradu, proširenje vrtova. Na zapadnoj strani očekujemo nastavak prema pregovorima koji su u tijeku. 

Evo i fotografija! Hvala svima na sudjelovanju i podršci projektu! 

Slavka Batušića 11, 10090 Zagreb

+385 91 5842969