Zabilješke s radionice Eterična ulja i imunitet – piše Marija Radić

Sredinom mjeseca studenog u Zagrebu je održan Festival vitalnosti, trodnevno događanje u Centru Cvjetni, gdje su brojnim predavanjima i radionicama predstavljene raznolike teme iz područja zdravlja, ljepote i njege, kvalitetne prehrane, obiteljske medicine i roditeljstva te zdravih životnih stilova.

U subotu 15. studenog, posljednjeg dana Festivala, prisustvovala sam radionici „Eterična ulja i imunitet“ koju je vodila mlada aromaterapeutkinja Matilda Ivaniš Knez, stručna suradnica bio&bio trgovina.

Tridesetak sudionika ispunilo je malu dvoranu na prvom katu Centra i mirisne su bočice kružile među posjetiteljima tijekom zanimljivog predavanja u kojem se voditeljica dotaknula uloge određenih eteričnih ulja u jačanju imuniteta u ove hladnije jesenske dane te navela osnovne smjernice za njihovu pravilnu preventivnu i terapijsku primjenu kod djece i odraslih.

Korist imamo jedino od kvalitetnih, provjerenih, baznih i eteričnih ulja, iz biodinamičkog ili organskog uzgoja, sve drugo može biti štetno,  ističe u svom predavanju Matilda Ivaniš Knez.

Preventivna upotreba eteričnih ulja ne preporučuje se u najranijoj životnoj dobi, a eventualna terapijska primjena tada podrazumijeva manje koncentracije, naglašava voditeljica radionice. Također, svi pripravci koji sadrže eterična ulja trebaju biti posebno prilagođeni djeci, trudnicama, dojiljama, kroničnim bolesnicima te starijim ljudima kod kojih su fiziološki procesi (pa tako i procesi eliminacije i detoksikacije) nešto sporiji.

Na početku predavanja uživali smo u mirisnim notama eteričnog ulja limuna (Citrus limon L., Rutaceae). Citrusna ulja ugodna su većini ljudi, osvježavaju prostor te s lakoćom unose vedrinu i poletnost u hladne, umorne jesensko zimske dane. Također, eterično ulje limuna izraziti je antiseptik, provjerenog antivirusnog i antibakterijskog djelovanja, često korišten u aroma lampici ili raspršen unutar prostorije s većim brojem ljudi, neprocjenjiv je zaštitnik imuniteta, osobito u vrijeme prehlada i gripa.

S obzirom na to da je eterično ulje limuna izrazito fototoksično, preparati za njegu koji sadrže to eterično ulje ne smiju se nanositi na kožu neposredno prije intenzivnog izlaganja UV zrakama (sunčanje, solarij), zaključuje Matilda Ivaniš Knez minute posvećene citrusnim notama.

Uslijedila je priča o čajevcu, eteričnom ulju lavande, kamilice i eukaliptusa te dio posvećen baznim uljima, i na kraju pitanja posjetitelja i odgovori.

U ovoj priči eterično ulje čajevca (Melaleuca alternifolia) zaslužuje kraljevski tretman i simfoniju hvalospjeva. Ovaj moćni pomagač u osnaživanju imuniteta koristi se kod različitih oblika dišnih infekcija, urogenitalnih infekcija, upala i oštećenja kože, te je kao najsnažniji  prirodni antiseptik nenadmašna podrška u borbi protiv bakterija, virusa i gljivica.

U nastavku je dio predavanja bio posvećen klasiku među eteričnim uljima, blagoj ljepotici koja umiruje i opušta, jako njeguje kožu i zacjeljuje rane, štiti od bakterija i djeluje protuupalno. Vjerujem, pogađate, riječ je o eteričnom ulju lavande, točnije o eteričnom ulju prave lavande (Lavandula angustifolia).

Budući da rod Lavandula obuhvaća četrdesetak vrsta, brojne križance te uzgojene klonove koji se međusobno veoma razlikuju i po kemijskom sastavu svojih eteričnih ulja, djelovanjima i učincima na organizam, potrebno je određeno znanje i trud za prepoznavanje prave lavande i pravilnu primjenu eteričnih ulja različitih vrsta lavandi.

Nastavak radionice ponudio je crtice iz svijeta kamilice, još jednog botaničkog dragulja, zanimljivosti o ljekovitim vrstama koje se kriju iza tog imena i njihovim eteričnim uljima koja imaju blagotvoran učinak na kožu i umirujuće djelovanje na cijeli organizam.

Rimska kamilica – Chamaemelum nobile (L.) All. (= Anthemis nobilis L.) i njemačka kamilica – Chamomilla recutita (L.) Rauschert (= Matricaria recutita L.). dvije su različite aromatične biljke, vrste čija je ljekovitost utkana u tradiciju, poput šiblja u pletene košare, zvijezda u nebo, riba u more.

Iako se njihova eterična ulja razlikuju po boji i kemijskom sastavu, obje kamilice djeluju protuupalno te se koriste za njegu osjetljive kože, pomažu kod upalnih tegoba očiju i sluznice te kod manjih tegoba probavnog sustava, poput grčeva, nadutosti i bolova različitih uzroka.

U Hrvatskoj se najčešće upotrebljava njemačka kamilica čije je eterično ulje duboko plave do plavo-zelene boje koja potječe od spoja kamazulena, koji gotovo i ne postoji u biljci, već nastaje iz matricina tijekom destilacije.

Mirisnom predavanju dodali smo još jednu dragocjenu notu za osnaživanje imuniteta, eterično ulje eukaliptusa.

Kapi ovog eteričnog ulja imaju izrazito antimikrobno i antivirusno djelovanje, često se koriste u inhalacijama (treba zatvoriti oči da ulje ne dođe u dodir sa sluznicom oka), olakšavaju disanje kod prehlade i gripe, potiču iskašljavanje, ublažavaju upale sinusa, infekcije grla te pomažu sniziti temperaturu.

Eterično ulje eukaliptusa blagotvorno djeluje i na bolne mišiće i zglobove te se primijenjuje i u oblozima, kupkama ili uljnim mješavinama za masažu.

Pomaže i kod herpesa te djeluje imunostimulirajuće, pa se preventivno koristi ususret hladnijim i stresnim danima.

Kemotip je jako bitan. Eucalyptus globulus je jako ulje i preporučuje se samo odraslim osobama. Eucalyptus radiata i Eucalyptus citriodora blaže su varijante pogodne i za primjenu kod djece, naglašava voditeljica radionice, Matilda Ivaniš Knez.

Priča o eteričnim uljima popraćena je i upotpunjena minutama posvećenim baznim (biljnim) uljima. Pravilo je da se eterična ulja gotovo nikada ne nanose nerazrijeđena na kožu.

Tu nam pomažu bazna (biljna, nosiva) ulja koja služe kao nosivi mediji za razrjeđivanje eteričnih ulja te za njegu, hidrataciju i revitalizaciju kože.

Na radionici je predstavljeno nekoliko baznih ulja,  bademovo ulje, ulje makadamije te shea (karité) maslac ili mandingo.

Bademovo ulje jako je sigurno za kožu, njeguje, štiti i ublažava iritacije, a i klasično je ulje za njegu beba. Karité maslac ili mandingo krutina je pri sobnoj temperaturi, njeguje pete, ruke, usne, kosu, i bebinu kožu (posebice kod pelenskog osipa i dermatitisa) a praktičan je i kao baza kreme za sinuse. Ulje makadamije jako se brzo upija te se još zove „ulje koje nestaje“. Odlično je za svakodnevnu njegu, ali nije pogodno za masažu upravo zato jer se jako brzo upija, pojašnjava Matilda Ivaniš Knez.

Na kraju je preostalo spomenuti nekoliko zanimljivih, jednostavnih receptura za primjenu eteričnih ulja u ove hladne (zimske) dane, voditeljica je odgovorila i na neka pitanja posjetitelja, a svima nam je podijeljen informativni letak Eterična ulja i imunitet – recepti koji mogu  pomoći osnažiti imunitet te, po potrebi, ublažiti uobičajene zimske tegobe poput kašlja i povišene temperature, čiji sadržaj u cijelosti navodim na kraju ovog teksta.

Dotaknuli smo se još nekih zanimljivosti……

  • Trajnost eteričnih ulja

Kad se bočica otvori, najbolje potrošiti unutar 6 mjeseci, ali bočica može trajati i do godinu i pol dana.

  • Karite maslac – blagodat i za kosu

Po potrebi se nanosi u malim količinama te se nježno umasira

na suhe vrhove kose.

  • Prirodni lijek za herpes

jedna od varijanti

Eterično ulje matičnjaka Melissa officinalis L., svrstavamo u klasu skupocjenih ulja; vanjska primjena indicirana je za: infekcije herpes virusom, pogotovo herpes labialis (na usnama).

  • Aromaterapija se obično ne preporučuje za mačke, dok vlasnici pasa imaju široku paletu izbora prirodnih sredstava (aktivne komponente eteričnih ulja) za njegu i zaštitu svojih ljubimaca od krpelja, buha i komaraca.
  • Inhalacija

1 kap eteričnog ulja na ½ litre vode

  • Oblozi

6 kapi eteričnih ulja u žlici jabučnog octa ili soli  u 1,5 l vode

  • „Večernja kupka za skidanje temperature“

kupka limun, čajevac, lavanda

kao emulgator npr. med ali ako ne želimo šećere onda možemo koristiti jabučni ocat (izvrstan za sniziti temperaturu) ili morska  sol

  • Doze

za tijelo – npr. za poticanje imuniteta

najbolje 3-5 eteričnih ulja, zbog sinergističkog djelovanja, 30-35 kapi svih ulja na 100 ml baze (badem, ……i dr.)

Kod lokalno, jako izraženih simptoma  koncentracije trebaju biti jače, 40-45 kapi na 100 ml baznog ulja

Eterična ulja i imunitet

Isprobajte recepte za pripremu zimskih ulja za djecu i odrasle koja će ti pomoći osnažiti imunitet te, po potrebi, ublažiti uobičajene zimske tegobe poput kašlja i povišene temperature.

Produktivni kašalj

Na 50 ml baznog ulja badema dodati:

Eukaliptus (Eucalyptus globulus) 7 kapi

Pepermint (Mentha piperita) 7 kapi

Ruža geranija (Pelargonium graveolens) 5 kapi

Malu količinu ove mješavine treba umasirati u prsa. Može se nanositi nekoliko puta dnevno, no najvažnije je nanijeti je prije spavanja. Ova mješavina će potaknuti izbacivanje sluzi.

Suhi kašalj

Na 50 ml baznog ulja badema dodati:

Lavanda (Lavandula angustifolia) 2 kapi

Benzoin siamski (Styrax tonkinensis) 5 kapi

Tamjan indijski (Boswelia serrata) 5 kapi

Malu količinu ove mješavine treba umasirati u prsa. Može se nanositi nekoliko puta dnevno.

Povišena temperatura

Na jednu žlicu prirodnog jabučnog octa dodati:

Eukaliptus (Eucalyptus globulus) 7 kapi

Lavanda (Lavandula angustifolia) 2 kapi

Sve pomiješati s 1 litrom mlake vode i pomoću malog ručnika napraviti obloge koji se stavljaju na čelo, prsa i šake.

 

Napisala: Marija Radić

Literatura:

zabilješke s radionice “Eterična ulja i imunitet” održane u sklopu Festivala vitalnosti 2014 u Zagrebu pod vodstvom Matilde Ivaniš Knez,aromaterapeutkinje i stručne suradnice bio&bio trgovina

http://www.vasezdravlje.com/izdanje/clanak/1396/

http://www.etericnaulja.net/etericna-ulja/lavanda-lavande.html

http://www.terra-organica.hr/cajevac-etericno-ulje-cajevca-1-oshadhi.html

SLATKI SERVIS – POČETAK 2020TE

SLATKI SERVIS – POČETAK 2020TE

SLATKI SERVIS – POČETAK 2020TEI ove godine nastavljamo s podrškom malim i nešto većim “slatkišima” u okviru programa Slatki servis. U novoj organizacijskoj shemi volonteri upisuju svoje slobodne sate, a roditelji bilo kojeg od slobodnih aktivnih...

Slavka Batušića 11, 10090 Zagreb

+385 91 5842969