Utjecaj prehrane na autoimune bolesti – što jesti, a što izbjegavati?

Nakon članka o važnosti prehrane u očuvanju zdravlja djelovanjem na unutarnje obrambene mehanizme organizma, donosimo članak posvećen prehrani specifičnoj za autoimune bolesti.

Da, istina je da hrana ima veliku ulogu u pomaganju oboljelima od autoimunih bolesti da se osjećaju bolje!

Kako bi trebala izgledati prehrana osoba koje boluju od autoimunih bolesti? Koju hranu bi trebali jesti a koju izbjegavati kako bi se osjećali bolje? U nastavku saznajte više o autoimunim bolestima kao jednim od najvećih izazova današnjice te sprečavanju njihova daljnjeg razvoja pravilnom prehranom!

Izvor: https://www.pnrnutrition.net/

Autoimune bolesti u značajnom su porastu posljednjih nekoliko godina.

U cijelom svijetu procijenjeno je da do danas oko 700 milijuna ljudi pati od autoimunih poremećaja. U zadnjih dvadesetak godina bilježi se veća učestalost autoimunih bolesti u Hrvatskoj, kao i u svijetu. Procjenjuje se da u Hrvatskoj oko 3 do 8 posto populacije obolijeva od autoimunih bolesti, no vjerojatno je taj broj znatno veći. U nekim zemljama, kao u SAD-u, navodi se učestalost i do 20 posto.

Istraživanja su pokazala da u oko 78% slučajeva (1) obolijevaju žene.

 

Što je autoimuna bolest?

Kada bolujete od autoimune bolesti, vaš imunološki sustav pogrešno identificira zdrava tkiva i organe kao strane objekte. Zbog toga tijelo proizvodi antitijela koja napadaju vlastita tkiva. Kada imate autoimunu bolest, u osnovi, Vaše tijelo napada sebe.

Vaš je imunološki sustav od presudne važnosti, služi u svrhu zaštite vašeg tijela od infekcija i bakterija. Ali kada su njegove funkcije izvan ravnoteže, vaš imunološki sustav može postati opasan.

Izvor: http://sveoalternativi.blogspot.com/

Lista autoimunih bolesti

Postoji više od 80 autoimunih stanja. Neke od najčešćih uključuju:

Dijabetes tipa 1, stanje u kojem gušterača ne stvara dovoljno inzulina. Pacijenti moraju cijeli život pratiti razinu šećera u krvi.

Reumatoidni artritis (RA), kronična upala zglobova koja dovodi do boli, oteklina i ukočenosti.

Lupus (SLE), sistemski problem koji utječe na kožu, zglobove, bubrege, mozak i druge organe, a može se očitovati umorom, bolovima u zglobovima, groznicom i osipom.

Bolest celijakije, reakcija na gluten prilikom koje dolazi do upale tankog crijeva, što uzrokuje oštećenja i dovodi do malapsorpcije pojedinih hranjivih tvari.

Perniciozna anemija, stanje u kojem tijelo ne može apsorbirati dovoljno vitamina B-12 da bi napravilo potreban broj crvenih krvnih zrnaca.

Vitiligo, stanje u kojem koža gubi svoje melanocite (pigmentne stanice), što dovodi do pigmentacijskih mrlja na različitim dijelovima tijela.

Skleroderma, bolest u kojoj vezna tkiva postaju čvrsta i ukočena.

Psorijaza, problem u kojem se stanice kože nakupljaju i formiraju crvene mrlje prekrivene bijelim ljuskicama.

Upalne bolesti crijeva, skupina poremećaja koji uzrokuju upalu probavnog trakta. U to su uključeni Crohnova bolest i ulcerozni kolitis.

Hashimotova bolest, stanje u kojem je štitnjača napadnuta i postepeno uništena, što se često očituje umorom i debljanjem.

 

Što uzrokuje autoimune bolesti?

Nema univerzalnog odgovora na pitanje što uzrokuje autoimunu bolest. No mnogi znanstvenici sumnjaju da sljedeće tri stvari imaju značajnu ulogu:

Genetika

Infekcije

Okolišni čimbenici, uključujući prehranu, toksine i ravnotežu crijevnih bakterija

U novijoj povijesti, zapadne zemlje detektirale su (2) znatno veće stope tih bolesti – što sugerira da autoimune bolesti nisu samo proizvod genetike ili loše sreće. Umjesto toga, izbori koje donosimo mogu snažno utjecati na mogućnost da dobijemo autoimunu bolest.

No brojne su studije pokazale da promjene životnog stila, posebice izbor hrane, mogu igrati ključnu ulogu u upravljanju ili čak preusmjeravanju daljnjeg razvoja mnogih autoimunih bolesti.

Izvor: www.jsnutritionandwellbeing.co.uk/

 

Hrana koja djeluje protuupalno

Određena hrana djeluje protuupalno te podupire vaše tijelo u održavanju odgovarajućeg imunološkog odgovora. Evo nekoliko namirnica kojih biste možda trebali pojesti više:

Lisnato povrće

Samo jedna porcija zelenog lisnatog povrća dnevno (kelj, kupus, brokula) može zaštiti pamćenje i smanjiti rizik od nastanka demencije.

Gljive

Studija iz 2005. objavljena (3) u časopisu Mediators of Inflamation utvrdila je da gljive mogu pospješiti antikancerogenu aktivnost, pomoći u suzbijanju autoimunih bolesti i u uklanjanju alergija.

Luk

Sadrži kvercetin, antioksidans za kojeg se pokazalo da inhibira leukotriene koji uzrokuju upalu, prostaglandine i histamine i kod osteoartritisa (OA) i kod reumatoidnog artritisa (RA).

Tikva

Uključuje raznoliku paletu opcija, poput muškatne tikve, tikvica i bundeve, a pravi su pobjednici u borbi protiv raznih upala.

Pojedini začini posebno su korisni kada je riječ o smanjenju upale i jačanju zdravog imunološkog odgovora tijela.

Preporučuje se đumbir, kajenski papar, klinčić, češnjak, cimet i kurkuma.

Kurkuma se pokazala kao posebno snažno protuupalno sredstvo.

Studija iz 2007. objavljena (4) u časopisu Advances in Experimental Medicine and Biology primijetila je da kurkumin (glavni aktivni sastojak kurkume) pomaže kod multiple skleroze, reumatoidnog artritisa, psorijaze i upalne bolesti crijeva.

 

3 namirnice koje biste željeli izbjeći ako imate autoimunu bolest

Mnogi ljudi koji se bore s autoimunim poremećajima možda žele razmisliti o uklanjanju sljedećih sastojaka:

Gluten

Kao ključni sastojak mnogih škrobnih namirnica, gluten može biti posebno izazovan za one s autoimunim bolestima.

Za svakoga tko ima celijakiju, uklanjanje glutena je osnovno. Ali i mnogi ljudi koji se bore s drugim autoimunim bolestima mogu biti osjetljivi na gluten.

Šećer

Studija iz 2015. objavljena (5) u časopisu Frontiers of Immunology otkrila je da se unošenjem šećera povećava vjerojatnost razvoja dijabetesa tipa jedan kod djece s genetskim rizikom.

Uz to, prema istraživanju objavljenom u časopisu The American Journal of Clinical Nutrition, šećeri u svim oblicima (glukoza, fruktoza i saharoza) mogu narušiti rad imunološkog sustava, šteteći sposobnosti bijelih krvnih zrnaca da se bore protiv prijetnji.

Životinjski proizvodi

Mnogi proteini na bazi životinja, poput onih koji se nalaze u mesu, mlijeku i jajima, mogu izazvati upalni odgovor u tijelu, pogoršavajući autoimuna stanja.

Provedene studije otkrile su ujedno da izlaganje životinjskim proizvodima može biti okidač autoimunih napada i potaknuti eskalaciju kod ljudi sa stanjima primjerice poput artritisa.

 

Osnažite sebe liječenjem kroz hranu!

Autoimune bolesti mogu biti vrlo frustrirajuće. Ali hrana može biti snažno sredstvo u suzbijanju bolesti i pomaganju tijelu da ozdravi.

Pridržavajući se zdrave prehrane koja se temelji na biljnoj ishrani i izbjegavanjem nekih ključnih okidača, možete napraviti ogromnu razliku te osigurati vlastitu dobrobit.

Možete i pojačati i uravnotežiti svoj imunološki sustav tako da postane vaš pouzdan prijatelj i zaštitnik još godinama i desetljećima!

Za 3L piše: Matea Matijević 

Matea Matijević

Matea Matijević

Matea je 33-godišnja ekonomistica iz Zagreba. Iako poslovno radi u domeni razvoja poslovanja, svoju strast želi proširiti i na širenje svijesti o važnosti pravilne prehrane i zaštite okoliša općenito.

 

Izvor (31.10.2019.): https://foodrevolution.org/blog/autoimmune-disease-diet

(1)Fairweather, D., and Rose, N. R. (2004). International Conference on Women and Infectious Diseases (ICWID)., Women and Autoimmune Diseases., u Sentenac, H. 6 Foods to Eat and 3 to Avoid to Help Your Body Fight Autoimmune Disease and Excessive Inflammation, https://foodrevolution.org/blog/autoimmune-disease-diet

(2)Lerner, A., Jeremias, P., and Matthias, P. (2015). International Journal of Celiac Disease., The World Incidence and Prevalence of Autoimmune Diseases is Increasing., u Sentenac, H. 6 Foods to Eat and 3 to Avoid to Help Your Body Fight Autoimmune Disease and Excessive Inflammation, https://foodrevolution.org/blog/autoimmune-disease-diet

(3)Lull, C., Wichers, H. J., and Savelkoul, H. F. J. (2005). Mediators of Immflamation., Antiinflammatory and Immunomodulating Properties of Fungal Metabolites., u Sentenac, H. 6 Foods to Eat and 3 to Avoid to Help Your Body Fight Autoimmune Disease and Excessive Inflammation, https://foodrevolution.org/blog/autoimmune-disease-diet

(4)Bright, J.J., (2007). Neuroscience Research Laboratory., Curcumin and autoimmune disease., u Sentenac, H. 6 Foods to Eat and 3 to Avoid to Help Your Body Fight Autoimmune Disease and Excessive Inflammation, https://foodrevolution.org/blog/autoimmune-disease-diet

(5)Lamb, M. M., Frederiksen, B., Seifert, J. A., Kroehl, M., Rewers, M., Norris, J. M. (2015). Diabetologia., Sugar intake is associated with progression from islet autoimmunity to type 1 diabetes: the Diabetes Autoimmunity Study in the Young., u Sentenac, H. 6 Foods to Eat and 3 to Avoid to Help Your Body Fight Autoimmune Disease and Excessive Inflammation, https://foodrevolution.org/blog/autoimmune-disease-diet

Napomena: Udruga 3L ne zastupa ničije pojedinačno mišljenje te ne odgovara za točnost informacija navedenih u originalnom izvoru. Objavljene informacije su isključivo informativnog karaktera i ne služe za dijagnostiku, tretman, liječenje ili prevenciju bolesti te se preporuča da se konzultirate s vlastitim liječnikom ili drugim stručnim osobama prije njihovog korištenja. Sve objavljene sadržaje koristite isključivo na vlastitu odgovornost i sigurnost. 

 

SLATKI SERVIS – POČETAK 2020TE

SLATKI SERVIS – POČETAK 2020TE

SLATKI SERVIS – POČETAK 2020TEI ove godine nastavljamo s podrškom malim i nešto većim “slatkišima” u okviru programa Slatki servis. U novoj organizacijskoj shemi volonteri upisuju svoje slobodne sate, a roditelji bilo kojeg od slobodnih aktivnih...

Slavka Batušića 11, 10090 Zagreb

+385 91 5842969