Recept za „uradi sam“ prirodna sjenila za oči

Nakon recepta za domaći maslac za tijelo, donosim vam i recept za prirodna sjenila u svim nijansama koje možete zamisliti. Uz upute za pripremu, donosim vam i gdje nabaviti pojedine sastojke, kao i okvirnu cijenu.

Slično kao i s receptom za maslac, ako slijedite upute u receptima i prilagodite količinu svojim potrebama i željama, možete dobiti priličnu količinu sjenila koja će trajati puno dulje od sjenila iz drogerija, a pri tome nemaju štetne sastojke u sebi.

Zahvaljujući mnoštvu pigmenata koji se nalaze u prirodi i vašoj kreativnosti, nema te nijanse koja se ne može dobiti ovim putem.

Izvor: unsplash.com

Najjednostavnije sjenilo možete napraviti od samo tri lako dostupna sastojka, a oduševit će sve obožavateljice smokey eyesa.

Potrebni sastojci:

  • 1 žlica Aru praha
  • 1 žličica kakaa*
  • 1 žlica zelene (ili neke druge) gline

Upute:

(1) U zdjeli ili drugoj staklenoj posudi najprije pomiješajte glinu i Aru prah.

Zelenu glinu možete kupiti u Tvornici zdrave hrane ili Bio&Bio za oko 60 kuna po kilogramu, a Aru prah će vas u Tvornici zdrave hrane doći oko 20-30 kuna.

To će vam biti baza za sva ostala sjenila i neće vam trebati više od žlice ili dvije za jednu mjeru sjenila, koja ispadne oko 3-4 puta veća nego ona koju kupite.

Možete probati i sa drugom vrstom gline (primjerice bijelom ili ružičastom koju možete naručiti online za istu cijenu kao i zelenu koju biste kupili kod nas) i škroba (primjerice tapioka škrob), ali mislim da je Aru prah najbolji izbor iz jednostavnog razloga jer je bijel pa ga se, ako pretjerate s nekim pigmentom, lako doda da posvijetlite nijansu.

(2) Nakon što napravite bazu, tj. glinu i aru prah, krenite s polaganim dodavanjem pigmenta dok ne dobijete željenu nijansu. 

Ja sam u ovoj nijansi koristila obični kakao prah iz Lidla da dobijem smeđu, koju kombiniram sa nijansom cimeta (na isti način, samo umjesto kakaa dodam cimet) za smokey eyes.

Osim kakaa i cimeta možete dodati đumbir, spirulinu, prah cikle, druge začine ili pak takozvane mica prahove raznih nijansi.

Mica prahovi mineralni su, prirodni prahovi raznih boja. Moguće ih je kupiti u trgovini Terra organica ili naručiti preko Interneta.  Jedna se manja vrećica može dobiti za oko 15 kuna.

*Dok pigmente lako možete mijenjati, ono što jest bitno je da imate nekakav škrob u receptu kako bi vam se sjenilo lijepo zgusnulo i ostalo na koži (a i na četkici kojom ga nanosite)  baš kao  pravo, komercijalno sjenilo.

Na Internetu se također mogu naći recepti za sjenila koji zahtijevaju dodavanje ulja, ali smatram da nije potrebno, jer će vam se tako samo slijepiti smjesa i dobit ćete puno manju (i manje upotrebljivu) smjesu od one koju biste dobili miješanjem čistih prahova.

Slijedi nekoliko slika na kojima možete vidjeti gotov proizvod i kako izgleda na licu.

Prva fotografija je mješavina nijanse cimeta, bakreno crvenkastog praha, nijanse boje mesa i mrvicu nijanse kakaa. Na kraju sam ipak sve tri nijanse izgladila u blaži smokey eyes. Baza je, dakle, uvijek ista (aru prah i glina), a ja sam na to dodala 1 žlicu cimeta i vrećice mica minerala, jednu bakreno crvenu, a drugu boje mesa. Ovo je izgled koji se dobije bez pudera(podloge), čiji recept još nisam usavršila, pa ga ne koristim. Moguće je i staviti samo prah boje mesa i bakra i onda se baš vidi narančasti sjaj.

Druga fotografija je mješavina cimeta, jednog svjetlijeg mica praha boje bjelokosti i malo kakaa, pa zato ima malo žućkastiji izgled.

Za 3L piše: Maja Slijepčević

Maja je znatiželjni zaljubljenik u cjelovitu i prirodnu hranu, a i sama ima iskustvo borbe sa šećerom. To je dovodi do proučavanja kemije, biokemije i svega ostaloga što se tiče prehrane te se nada da će uskoro svoj interes pretvoriti u ozbiljnije poslovne prilike.

Napomena: Udruga 3L ne zastupa ničije pojedinačno mišljenje te ne odgovara za točnost informacija navedenih u originalnom izvoru. Objavljene informacije su isključivo informativnog karaktera i ne služe za dijagnostiku, tretman, liječenje ili prevenciju bolesti te se preporuča da se konzultirate s vlastitim liječnikom ili drugim stručnim osobama prije njihovog korištenja. Sve objavljene sadržaje koristite isključivo na vlastitu odgovornost i sigurnost.

SLATKI SERVIS – POČETAK 2020TE

SLATKI SERVIS – POČETAK 2020TE

SLATKI SERVIS – POČETAK 2020TEI ove godine nastavljamo s podrškom malim i nešto većim “slatkišima” u okviru programa Slatki servis. U novoj organizacijskoj shemi volonteri upisuju svoje slobodne sate, a roditelji bilo kojeg od slobodnih aktivnih...

Slavka Batušića 11, 10090 Zagreb

+385 91 5842969