Prirodna kozmetika + bonus recepti za “uradi sam” prirodni maslac za tijelo

U posljednje se vrijeme sve više govori o štetnim sastojcima koji se nalaze u šminci i proizvodima za njegu tijela kakvi se mogu kupiti u svim drogerijama. Od alergena i kancerogena do sastojaka koji uzrokuju mučnine i vrtoglavice, svjesni smo da je ono što skoro svakodnevno stavljamo na kožu sve samo ne prirodno.

Brojni sastojci koji se danas koriste osim štetnog utjecaja na ljudsko zdravlje, dodatno zagađuju okoliš i osiromašuju već ionako iscrpljene prirodne izvore.

U ovom ću članku nastojati opisati najčešće štetne sastojke u šminci te što je to točno u njima štetno, kao i pokazati vam kako same, prilično jeftino možete napraviti vlastiti maslac za tijelo skoro u potpunosti sa sastojcima koje imate kod kuće.

Uskoro vam donosim i recept za uradi sam prirodna sjenila koja će oduševiti sve obožavateljice šminke.

Izvor: https://www.boldsky.com/

Što se sve nalazi u kozmetičkim proizvodima?

Ako pogledate deklaraciju vašeg omiljenog pudera, kreme ili sjenila, vjerujem da većina vas, ukoliko nemate diplomu iz kemije ili slične struke, ne zna što su po svojem sastavu sastojci koji su na njoj navedeni. Neki možda znaju otprilike da se radi o nekakvom alkoholu, nešto masti i to je to.

No osim ulja i nekih alkohola, koji su većinom bezopasn sastojci, u kozmetičkim proizvodima nažalost se nalaze i spojevi koji dokazano izazivaju rak, alergijske reakcije ili mogu uzrokovati hormonsku neravnotežu u tijelu.

Najpoznatiji među takvim spojevima su svakako parabeni, koji se u kozmetici koriste kao konzervansi od 1920. godine, a poznato je i dokazano da mogu uzrokovati rak i utjecati na reproduktivno zdravlje, posebno kada su ljudi izloženi preko kože (1). Danas se izbjegavaju, ali još ih je moguće naći u nekim proizvodima.

Fenoksiletanol je aromatski alkohol koji se između ostalog koristi kao antiseptik i konzervans u kozmetici. Prvotno je korišten kao zamjena za dokazano štetne parabene, no neka istraživanja pokazuju da i on sam ima štetna svojstva. Ne samo da se velike količine ovog spoja upijaju kroz kožu, nego  dugotrajna izloženost može uzrokovati vrtoglavicu i mučninu (2) kao i alergijske reakcije i iritacije. Kao i parabeni, negativno utječe na reproduktivni sustav

Etilheksilglicerin – glicelirni je eter koji se koristi kao konzervans u mnogim kozmtičkim proizvodima. Dok sam po sebi nije štetan, naveden je kao spoj koji može iritirati kožu i oči (3).

Ftalati su esteri ftalatne kiseline i alifatskih alkohola. To su hlapljive tekućine koje se dodaju plastici polimera za povećanje njihove mobilnosti. Također su poznati kao plastifikatori ili omekšivači. Koriste se u losionima, kremama, lakovima za nokte i dječjim igračkama, ali i u skoro svemu sto danas koristimo (4).

Osim ovih sastojaka, gotovo neizostavan sastojak većine proizvoda za šminkanje je takozvani “parfem”. To samo po sebi ne bi bio problem kada bi proizvođač bio primoran strogo navesti sve sastojke u proizvodu. Nažalost, to nije slučaj. Tako se pod skupnim nazivom, kao što je “konzervans” ili “parfem” u proizvod mogu staviti i vrlo štetni sastojci koji doprinose manjem trošku ili boljoj strukturi proizvoda, kao što su gore spomenuti parabeni.

Njihova upotreba se napušta zbog sve veće osviještenosti potrošača, ali moguće ih je staviti u proizvod pod ovakvim grupnim nazivom, a da kupac ni ne zna da je jedan od sastojaka. Ako uzmemo u obzir činjenicu da se kod kozmetike radi o proizvodima koje nanosimo na kožu i čiji sastojci  preko nje dospijevaju u organizam, postaje jasnije zašto neki razmišljaju o alternativama.

Srećom, postoje vrlo jednostavni načini kako i same možete jeftinijim i zdravijim proizvodima zamijeniti kupovne za  koje prije ili poslije zaključite da ne želite na svojoj koži ni u organizmu.

U nastavku donosim vrlo jednostavan i jeftin recept za prirodni maslac za tijelo.

 

 Recept za „uradi sam“ prirodni maslac za tijelo

 

Izvor: shewearsmanyheats.com

Sastojci:

> 80 grama maslaca (po izboru)

> 40 grama ulja (po izboru)

Upute:

Odaberite i odvojite 80 grama maslaca koji vam najviše odgovara.

To može biti: kombinacija običnog maslaca i kokosovog ulja (omekšano), čisto kokosovo ulje, kombinacija kokosovog ulja i shea maslaca ili bilo koja neka druga mješavina.

Također vam je potrebno 40 grama ulja po izboru.

Možete se igrati sa lanenim, maslinovim, eteričnim uljima… eksperimentirajte i pustite mašti na volju.

Rastopite maslace i ulja na pari dok ne postanu potpuno tekući.

Pomiješajte ih i zamrznite u zamrzivaču na oko 20 minuta.

Ne smiju biti tekući, ali niti pretvrdi, dovoljno je da možete u njih utisnuti prst.

Kad dobijete željenu čvrstoću, promiješajte smjesu mikserom ili pjenjačom.

 

Ako slijedite upute u receptima i prilagodite količinu svojim potrebama i željama, možete dobiti priličnu količinu maslaca koja vam može trajati puno dulje nego oni koje kupite u drogerijama, a o koristi za organizam i okoliš da i ne govorimo. Nema te kombinacije ili mirisa koju nećete moći same napraviti, a o kojima mnogi proizvođači kozmetike niti ne razmišljaju.

 

Za 3L piše: Maja Slijepčević

Maja je znatiželjni zaljubljenik u cjelovitu i prirodnu hranu, a i sama ima iskustvo borbe sa šećerom. To je dovodi do proučavanja kemije, biokemije i svega ostaloga što se tiče prehrane te se nada da će uskoro svoj interes pretvoriti u ozbiljnije poslovne prilike.

 

Izvori:

(1) Routledge et. ali, Some Alkyl Hydroxy Benzoate Preservatives (Parabens) Are Estrogenic Toxicology and applied pharmacology, 153, 1, 1998.12-19. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0041008X98985441

(2) Blain et. ali. Percutaneous penetration of 2-phenoxyethanol through rat and human skin. Food and chemical toxicology, 35,10-11, 1997, pp.1009-1016https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0278691597001099

(3) https://en.wikipedia.org/wiki/Ethylhexylglycerin

(4) https://hr.wikipedia.org/wiki/Ftalati

 

Napomena: Udruga 3L ne zastupa ničije pojedinačno mišljenje te ne odgovara za točnost informacija navedenih u originalnom izvoru. Objavljene informacije su isključivo informativnog karaktera i ne služe za dijagnostiku, tretman, liječenje ili prevenciju bolesti te se preporuča da se konzultirate s vlastitim liječnikom ili drugim stručnim osobama prije njihovog korištenja. Sve objavljene sadržaje koristite isključivo na vlastitu odgovornost i sigurnost.

Slavka Batušića 11, 10090 Zagreb

+385 91 5842969