Osvrt: Istine i laži o hrani

Istine i laži o hrani,

Izvornom prehranom do boljeg zdravlja i primjerene tjelesne težine

Anita Šupe, Primula, Ičići 2012. 

Istine i laži o hrani je knjiga zanimljiva svima koji žele znati više o hrani. Donosi jednoznačna pravila prehrane, sasvim suprotna općeprihvaćenim nutricionističkim smjernicama, ali donosi i temelje za razmišljanje i učenje nas laika. Obogaćeni novim spoznajama i drukčijom percepcijom zdravih odabira možete donjeti vlastite. LCHF (Law Carb High Fat) naziv je za prehranu siromašnu ugljikohidratima, a bogatu masnoćama.

Najvažnija istina o hrani jest da se prehrana ne bi trebala temeljiti na unosu ugljikohidrata. Oni direktno podižu šećer u krvi i potiču lučenje hormona inzulina koji je zadužen za skladištenje energije. Ugljikohidrati, brza energija, skladište se u organizmu u obliku masnoća, a pritom se pokreću i degenerativni procesi, preteče civilizacijskih bolesti.

Činjenica:

– stoka se tovi ugljikohidratima (kukuruz, žitarice, soja)

– prehrana sumo boraca temelji se na velikim količinama riže

Budući da se debljanje generalno lažno prikazuje kao posljedica prehrane bogate masnoćama, Anita Šupe objašnjava metaboličke procese te dokazuje upravo suprotno. Prehrana bogata masnoćama potiče metabolizam masnoća te njihovo sagorjevanje. Naglasak je na prirodnim masnoćama, međutim ne i proteinima koji se konvertiraju u glukozu. Metabolizam masnoća daje stabilnu energiju te ne vodi prejedanju zbog snažne žudnje za hranom, posljedice metaboličkih skokova.

Vrlo je važno znati koje su masnoće prirodne te koje donose i održavaju zdravlje. Ovdje ističem kokos te organsko hladno prešano kokosovo ulje. Prirodne masnoće su i neprerađene masnoće životinja koje žive u prirodnim staništima te se prirodno hrane. Treba biti svjestan da su životinje na vrhu hranidbenog lanca, masnoće su skladište toksina, a naš okoliš globalno je njima preopterećen. Prirodne masnoće životinjskog podrijetla izvor su A, D i E vitamina, odnosno vitamina topivih u masti.

Druga, za zdravlje vrlo važna istina o hrani jest štetnost fitata prisutnih u integralnim žitaricama. Integralne žitarice, za nas laike, sinonim su zdrave hrane. One u sebi sadrže nutritivni potencijal cjelovite namirnice no da bi ga ostvarile zahtjevaju ispravnu pripremu. Fitati naime spriječavaju apsorpciju makronutrijenata važnih za rast i razvoj. Zadržite li žitarice na jelovniku, koristite ih proklijale, odnosno kruh pripremajte s kiselim tijestom. Tijekom klijanja i procesa fermentacije fitati se neutraliziraju.

U knjizi sam pronašla i do sada najbolje objašnjenje glutena i kolesterola, njegove uloge u organizmu i zdravih raspona razina kolesterola u krvi.

Zanimljivo!

Napisala: Zrinka Babić

SLATKI SERVIS – POČETAK 2020TE

SLATKI SERVIS – POČETAK 2020TE

SLATKI SERVIS – POČETAK 2020TEI ove godine nastavljamo s podrškom malim i nešto većim “slatkišima” u okviru programa Slatki servis. U novoj organizacijskoj shemi volonteri upisuju svoje slobodne sate, a roditelji bilo kojeg od slobodnih aktivnih...

Slavka Batušića 11, 10090 Zagreb

+385 91 5842969