Održana Prva Ikite iru radionica 17.5.2015.

Prvu Ikite iru radionicu održali smo u nedjelju 17.5.2015. na lokaciji Skenrdrovićev put bb u Domislavcu u novouređenom na tradicionalno japanski način dojou u vremenu od 11 do 14:30 sati. Voditelju radionice Leu Rafoltu asistirala je Ida Mokrović. Okupilo nas se dvadesetjedan polaznika, od toga deset djece u dobi od šest do četrnaest godina, od toga četvero djece oboljelo od dijabetesa tipa 1, jedna mlada osoba oboljela od dijabetesa tipa 1 te sedam roditelja u pratnji. Na radionici je sudjelovao i gost iz Nanbudo kluba Ljubljana.

 

U prvom dijelu radionice radili smo vježbe disanja i percepcije, a u drugom i vježbe japanske gimnastike te prvu vježbu meridijanske terapije. Radionicu smo završili istezanjem. U pauzi od oko pola sata okrjepili smo se raznolikim „zalogajima“ koje nam je pripremila i dostavila Mihaela Devescovi (Sirova hrana, autorica web stranice SirovaHrana.hr i kuharice Sirova hrana).

Cirkuliranje životne energije budili smo fizički nezahtjevnim vježbama, disanjem, formama i „koreografijom“ te u pauzi i po završetku radionice živom hranom bogatom enzimima i svim drugim prirodno prisutnim nutrijentima. Mihaela nam je pripremila plate s raznolikim „sendvičima“, slatkim zalogajima* i na licu mjesta izrađivala je voćne kašaste sokove. U ponudi su dakle bili zalogaji za koje nije potrebno računati broj ugljikohidrata, a za slatke zalogaje raspolagali smo informacijama potrebnim za izračun.

Na kraju radionice napravili smo i anketu kako bi dobili povratnu informaciju svih polaznika, malih i velikih. Većina je radionicu ocijenila ukupnom ocjenom odličan te su izrazili želju za ponovnim dolaskom. Većina je prostor kao i ponuđenu hranu također ocijenila odličnom ocjenom, a polaznicima se najviše svidjelo druženje i atmosfera.

 

Nakon probne amaterske snimke uvodne radionice (što se pokazalo nepraktično) odlučili smo profesionalno snimiti sve vježbe izvan termina radionica. Snimanje smo dogovorili za 31.5. nakon čega će snimka u najkraćem mogućem roku biti montirana te objavljena. Uz pristupnu šifru, snimke vježbi tada će biti dostupne svim polaznicima.

Nakon prve radionice i dok snimke još nisu dostupne, polaznicima se preporuča svakodnevno raditi vježbe percepcije u paru:

  • stojeći položaj,
  • ruka na ramenu u stojećem i klečećem položaju i
  • podizanje partnera.

 

Od nedjelje pa sve do danas osjećaj zadovoljstva i zahvalnosti na pruženom novom iskustvu se ne smanjuje.
Iako je pred kraj radionice E. pažnja već pomalo pala, uistinu je uživala i rado sa svima dijelila novo iskustvo, što sa same radionice, što od ručka koji ju je oduševio :).

 

Što se tiče šećera tijekom cijelog dana razine su bile na najboljoj, poželjnoj razini i iako je E. na “medenom mjesecu” cijeli je dan kao i sljedeća dva razina šećera bila jako dobra kao i njeno opće stanje.
Hvala vama i hvala svima koji su sudjelovali u inicijativi i realizaciji radionice.
Do sljedeće radionice.
Veliki pozdrav,
E. i M.
* Na jelovniku (označene stranice odnose se na recepte iz kuharice Sirova hrana Mihaele Devescovi):
  • Laneni mediteranski krekeri: sastojci lan, sušene rajčice, luk, češnjak, limun, začini, str. 81
    • Veganski sir: sastojci indijski oraščići, limun, začini, str. 108
    • cherry rajčice, masline, klice
  • Bruschetta krekeri:  sastojci bademi, lan, luk, rajčica, začini, str. 76
    • cherry rajčice, masline, bosiljak
  • Krastavci
    • Pašteta: sastojci orasi, suncokretove sjemenke, bademi, paprika, stabljike celera, začini, str. 106
    • klice alfalfa
  • Povrtni krekeri: sastojci tikvice, mrkva, luk, paprika, začini, lan, str. 90
    • maslac od bućinih sjemenki
    • Pašteta: sastojci orasi, suncokretove sjemenke, bademi, paprika, stabljike celera, začini, str. 106
    • klice alfalfa
  • Pizza od kvinoje: sastojci klice kvinoje, maslinovo ulje, češnjak, začini, str. 147
    • Namaz od sušenih rajčica: sastojci rajčice, sušene rajčice, češnjak, bosiljak, maslinovo ulje, začini, str. 104
    • Veganski sir: sastojci indijski oraščići, limun, začini, str. 108
    • bosiljak
  • Brownie: 1 šalica badema, 1 šalica indijskih oraščića, 85g agava sirupa, 4 žlice sirovog kakao praha
  • Čokoladne kuglice: sastojci bademi, indijski oraščići, kokosovo ulje, sirovi kakao u prahu, agava sirup, str. 211
DAN DIJABETESA 2019.

DAN DIJABETESA 2019.

SLATKI SERVIS – ČETVRTI CIKLUS EDUKACIJA ZAVRŠIO, I NOVE VOLONTERKE SPREMNE ZA PRUŽANJE PODRŠKE OBITELJIMADan dijabetesa obilježava se 14. studenog. I ove godine tema je OBITELJ. Što bi roditelji i oboljela djeca željeli da znate… Dijabetes tip 1...

Slavka Batušića 11, 10090 Zagreb

+385 91 5842969