Kako savladati umjetnost svjesnog roditeljstva i imati bolju povezanost sa svojom djecom

Iako se tako možda i ne čini, konzumacija zdravih pića jednako je bitna kao i konzumacija zdrave hrane, no poprilično je teško snaći se u moru proizvoda koji se reklamiraju kao “zdravi”. Oni dolaze u različitim oblicima, od vode s okusom do sokova bez šećera zbog kojih se ne osjećate loše jer se prodaju s porukom „imaju malo kalorija, mora da je dobro“, a zapravo vam njihova konzumacija može naštetiti.

Kako bi vam olakšao napravio sam odabir nekoliko pića koja vam omogućuju da pijete zdravo i bez grižnje savjesti!

Pa krenimo:

VODA

Piće koje znači život – voda omogućuje bolju fizičku i mentalnu spremnost, dobra je za kožu, probavu i kvalitetnu detoksikaciju.

Ne iznenađuje da se upravo voda nalazi na prvom mjestu ove liste, nedvojbeno najbolja tekućina koju možete konzumirati bez straha po zdravlje.

Doktori preporučuju oko 8 čaša vode na dan (2) i to nije bez razloga jer hidratacija je itekako esencijalna za normalno funkcioniranje našeg organizma.

Bavite li se neki sportom ili samo idete u šetnje voda će vam osnažiti organizam, a i ubrzati metabolizam. Nadalje, neka istraživanja pokazuju kako je pravilna hidratacija nužna za pravilan rad mozga, a time i za razmišljanje te mentalno zdravlje (1).  

O benefitima vode može se pisati u nedogled, izborom nje kao svojeg pića #1 sigurno nećete pogriješiti, a ako se bas ne možete odvojiti od gaziranoga ili slatkog, mineralna voda je također jako dobra opcija, pogotovo s kriškom limuna ili naranče.

Izvor: https://www.top-sport.hr

ČAJ

Najstarije svjetsko toplo piće – čaj je prepun prirodnih antioksidansa koji smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti i raka.

Tisućama godina star, došavši iz Kine, čaj je blagoslov s istoka na kojemu možemo svakako biti zahvalni. Osim što dolazi u bezbroj različitih okusa, lako se priprema te ga se može unaprijediti žlicom meda ili kriškom limuna, čaj nam daje mnoge benefite po zdravlje.

Zdravstveni problemi poput bolesti srca, makularne degeneracije, dijabetesa i raka nastaju zbog oksidativnih oštećenja, a upravo antioksidansi, kojih je čaj prepun, čiste organizam te smanjuju utjecaj oksidacije. Antioksidansi također mogu poboljšati imunitet i time smanjiti rizik od raka i infekcija. Iako se donedavno mislilo da samo zeleni čaj ima ove prednosti, novije studije pokazuju su da redovita konzumacija crnog čaja može biti jednako korisna.

Par prijedloga čajeva koji će vam najviše pomoći kod zdravog življenja su svakako:

Zeleni čaj – poboljšava rad srca i krvotok te samim time smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti

Čaj od hibiskusa – od svih pića najbogatiji je antioksidansima i čini vas vitalnijima, jako je gorak pa ga se može zasladiti dodavanjem voća, limuna ili šećera ili bijeli čaj

Bijeli čaj – nastaje iz iste biljke kao i zeleni čaj samo je manje obrađen što mu daje posebne prednosti kad je u pitanju prevencija raka, a neka istraživanja pokazuju da je čak dvaput bolju u prevenciji od zelenog čaja

Izvor: https://www.adiva.hr

JABUČNI OCAT

Takozvano kiselo vino, jabučni ocat smanjuje kolesterol i rizik od dijabetesa te ubija zloćudne bakterije.

Čaša vode s dodatkom jabučnog octa dugo se koristi kao narodni lijek za mnoge bolesti.

Jabučni ocat proizvodi se fermentacijom šećera iz jabuka. To ih pretvara u octenu kiselinu koja je aktivni sastojak octa te ima snažne biološke učinke.

Nedavna istraživanja potvrdila su da konzumiranje octa uz obrok smanjuje porast šećera u krvi, inzulina i triglicerida. Također povećava sitost. Pronađeno je da unos octa smanjuje tjelesnu težinu i postotak masnog tkiva te smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Ako želite napraviti svoj vlastiti napitak od octa, jednostavno dodajte 1 ili 2 žlice jabučnog octa u 250 ml vode.

Izvor: https://www.zvijezda.hr

 

Za 3L piše: Mislav Majcan

Mislav ima 18 godina i ide u srednju školu. Iako je mlad, opisuje se kao entuzijast za politiku i aktivist za zaštitu okoliša. Uz to je veliki ljubitelj životinja. 

 

Izvori:

(1)https://foodrevolution.org/blog/healthiest-beverages/?utm_campaign=frs18&utm_medium=email&utm_source=email-automated&utm_content=4503&utm_term=existing-email-list&email=kontakt%40slatkikosecer.com&firstname=Z&lastname&fbclid=IwAR1n0bpRPHwznknVWwTrNUbGDuGoJ-_mVOtB2pvNAwrV2Bs3jB0YnDDWSNg

(2)https://foodrevolution.org/taking-action/truth-about-drinking-water/

(datum pristupa – 14.10.2019.)

Napomena:

Objavljene informacije su isključivo informativnog karaktera. Udruga 3L ne zastupa ničije pojedinačno mišljenje te ne odgovara za točnost informacija navedenih u originalnom izvoru. Sve objavljene sadržaje koristite isključivo na vlastitu odgovornost i sigurnost.

Slavka Batušića 11, 10090 Zagreb

+385 91 5842969