NAJBOLJE ADAPTOGENE BILJKE KOJE POMAŽU U BORBI PROTIV STRESA – 2. DIO

Nakon što smo u prethodnom nastavku pisali o utjecaju kroničnog stresa i važnosti adaptogenih biljaka, u drugom dijelu ove mini-serije donosimo vam opis top 10 adaptogenih biljaka koje nam mogu pomoći u borbi protiv stresa.

Da podsjetimo, adaptogene biljke se redovito koriste u tradicionalnoj medicini, a njihova glavna obilježja su: sigurne za konzumaciju, povećavaju čovjekovu izdržljivost na stres i mogu utjecati na vraćanje hormona u ravnotežu.

Top 10 adaptogenih biljaka

Američki ginseng

Glavna biljka Cherokee Indijanaca korištena je kod kašlja, probavnih smetnji, glavobolje, umora, konvulzija, problema u ženskom reproduktivnom sustavu te kod opće slabosti.

Nedavno provedene studije pokazale su da američki ginseng povećava otpornost organizma, umiruje živčani sustav, obnavlja rad nadbubrežne žlijezde.

Također štiti od dijabetesa tipa 2, erektivne disfunkcije te pomaže u iskorištavanju nutrijenata tijekom probavnog procesa.

 

Američki ginseng (Izvor:https://www.indiamart.com/)

 

Ashwagandha

U ajurvedskoj medicini kažu da Ashwagandha daje životnu snagu i izdržljivost.

Iako su adaptgoene biljke poznate kao stimulatori, ashwagandha je pak poznata po svom umirujućem efektu.

Vrlo je učinkovita kod anksioznosti, umora, pomućenja uma, stresom izazvane nesanice i iscrpljenosti živčanog sustava.

Ashwagandha potiče rad nadbubrežne žlijezde i jedna je od rijetkih biljaka koje direktno utječu na rad štitne žlijezde.

Azijski ginseng

Azijski ginseng ima dugu tradiciju u Kini gdje je se smatra kraljevskim tonikom.

Koristi se u širokoj primjeni od malarije, dijareje, kašlja, dijabetesa, povraćanja i opće iscrpljenosti.

Moderna istraživanja potvrđuju tradicionalnu upotrebu i donese dodatne mogućnosti korištenja ginsega u liječenju modernih bolesti.

Smatra ga se adaptogenom biljkom koja najviše stimulira, što ga čini idealnim za osobe koje su slabe i iscrpljene.

Duboko utječe na imuno sustav, nadbubrežnu žlijezdu, cirkulaciju, živčani sustavi i gušteraču.

Astragalus

Astragalus potječe iz Kine gdje se u drevnim tekstovima navodi kao lijek za astmu, vrućicu, zimicu, bubrege, kašalj i „tisuću dječjih bolesti“.

Tradicionalno se koristio kako bi ojačao žile, kosti i mišiće te za bolji imuno sustav.

Danas se koristi za jačanje slezene, poboljšavanje apetita i cirkulacije, a sprječava i prehlade, gripu, bronhitis, upalu pluća te neke druge infekcije.

Astragalus također sprječava imunosnu supresiju kod pacijenata oboljelih od raka te usporava rast tumora.

Cordyceps gljiva

Cordyceps gljiva raste u podnožju Himalaje na Tibetu i u Butanu, gdje ju upotrebljavaju za probleme s bubrezima, srčane probleme te za podizanje libida.

U tradicionalnoj kineskoj medicini upotrebljavala se za obnovu bubrega i slezene, povećanje plodnosti te ojačavanje kostiju i sluha.

Pomaže također kod neplodnosti, noćnog znojenja, zujanja u ušima, vrtoglavica i umora.

Studije su pokazale da ova gljiva doprinosi boljoj opskrbljenosti tijela kisikom, povećava staničnu energiju, smanjuje kolesterol, sprečava oksidativna oštećenja i regulira imuno funkcije.

Sveti bosiljak ili tulsi

Sveti bosiljak je sveta biljka u Hinduista, gdje joj je dodijeljen naziv rasayana, što znači „ona koja omogućuje dugovječnost i savršeno zdravlje“.

U Indiji se smatra jednom od najmoćnijih biljka u zadnjih 3000 godina.

Vjeruje se da svakodnevno korištenje svetog bosiljka uravnotežuje centre u tijelu i dovodi do stanja blaženstva, kreposti i sreće.

Lijek je za bronhitis, nadražen želudac, začepljenost dišnih puteva, povraćanje, bolove u uhu, vrućicu, iznenadne grčeve, nadutost, infekcije mokraćnih puteva, prehlada, čireve, gripu, glavobolju i kašalj.

Moderne studije pokazuju da ima antioksidativna svojstva, anti stresni učinak te time štiti živčani sustav. Također pomaže u zaštiti jetre, smanjuje šećer u krvi, liječi čireve te ublažava depresiju.

Sladić

Potječe iz jugoistočne Europe i sjeverozapadne Azije, dok se u Kini i na Bliskom Istoku koristi se od pamtivijeka i kao hrana i kao lijek.

Drevni grčki tekstovi govore da se koristio za suhi kašalj, respiratorne bolesti te za liječenje želuca, grla, jetre i bubrega.

Najčešće je korištena biljka u staroj Kini, gdje su je koristili za uravnoteženje rada svih organa, za ojačavanje kostiju i vezivnog tkiva, povećanje mišićne mase te za liječenje površinskih rana.

Danas se koristi kao adaptogena biljka, ojačava imuno sustav i smanjuje upalne procese. Liječi jetru, obnavlja funkciju nadbubrežne žlijezde te ublažava simptome iritabilnih crijeva.

 

Sladić – Slatki korijen (Izvor: http://ordinacija.vecernji.hr)

 

Reishi

Različite vrste reishi gljiva mogu se pronaći diljem Azije, Europe, Sjeverne Amerike te prašuma Amazone.

U tradicionalnoj kineskoj medicini ima pridjev „biljka za besmrtnike“ te se koristila za ojačanje vida, smirivanje uma, povećavanje suosjećanja, prevenciju senilnosti i produženje životnog vijeka.

Ojačava slezenu, olakšava iskašljavanje, obnavlja bubrege, smanjuje bol u zglobovima, ojačava mišiće, kosti i vezivno tkivo.

Zadnjih godina je dokazano da ojačava imuno sustav, pomaže u borbi protiv raka, popravlja kardiovaskularno stanje u svim aspektima, ublažuje upale, poboljšava rad nadbubrežne žlijezde te smanjuje stres.

Rodiola ili ružičasti žednjak

Rodiola je biljka koja izvorno potječe iz Kanade, Skandinavije i Sibira, a kako se znanje o njenoj primjeni širilo tako je postala dijelom Kineske, Grčke i Vikinške medicine.

U tibetanskoj medicini se koristi za snižavanje vrućice, poboljšavanje cirkulacije i rada pluća, dok istovremeno povećava energiju.

Rodiola ublažava depresiju, smanjuje umor, povećava budnost te poboljšava memoriju i obnavlja imuno sustav oslabljen stresom i umorom.

Rodiola također uravnotežuje šećer u krvi, poboljšava reproduktivne funkcije i sprječava oštećenja srca izazvanih stresom zbog čega se preporuča se pacijenatima oboljelim od raka, fibromialgije, dijabetesa i infarkta miokarda.

Kineska šisandra

Šisandra je voće podrijetlom iz Kine.

Pozitivno utječe na jetru, bubrege, srce, pluća i slezenu, a tradicionalno se koristila za kašalj, slabost, zatvor, dizenteriju, proljev i žuticu.

Posljednje studije pokazuju da pomaže kod pretjeranog i noćnog znojenja i menopauze.

Štiti i obnavlja funkciju jetre.

Šisandra također pomaže u mentalnim funkcijama, povećava mentalni kapacitet, ali ima smirujući anti stres učinak.

Obnavlja imuno sustav koji je oštećen kroničnim umorom, ljutnjom, depresijom i strahom.

 

 

Za 3L piše: Sandra Ratajc

Nakon dugogodišnjeg korporativnog iskustva, ova 41-godišnja ekonomistica i majka dviju djevojčica vodi svoj vlastiti obrt koji se bavi terapijom vrtlarstvom i asertivnošću, izrađuje mini vrtove te piše blog kako (pre)živjeti (radni) dan. Priroda, zdrav način života i putovanja s obitelji područja su njenog interesa u slobodno vrijeme.

 

Izvor (23.12.2019.): https://goodnesslover.com/top-10-adaptogens-for-stress-relief/

Napomena: Udruga 3L ne zastupa ničije pojedinačno mišljenje te ne odgovara za točnost informacija navedenih u originalnom izvoru. Objavljene informacije su isključivo informativnog karaktera i ne služe za dijagnostiku, tretman, liječenje ili prevenciju bolesti te se preporuča da se konzultirate s vlastitim liječnikom ili drugim stručnim osobama prije njihovog korištenja. Sve objavljene sadržaje koristite isključivo na vlastitu odgovornost i sigurnost.

 

    Slavka Batušića 11, 10090 Zagreb

    +385 91 5842969