Koje vrste ulja za kuhanje su zdrave, a koje nam štete?

Jeste li se ikad zapitali u čemu je točno razlika između mnogih vrsta ulja koja se nude u trgovinama? Osim očite razlike u osnovnoj biljci iz koje potječu, postoje velike razlike u načinu pripreme, obrade i dodatnim sastojcima koja su njihov sastavni dio. Posljedica tih razlika je i utjecaj koje ulja imaju na naš organizam – dok su neke opcije ulja zdrave, veliki dio njih je istinski nezdrav i može imati veoma štetan utjecaj.

 

Izvor: https://cindysgarden.com/

Danas vas želim upoznati upravo s tom temom koja je mnogima zbunjujuća:

… zašto su neka ulja i masti koje možete koristiti u kuhanju, pečenju ili s drugom hranom štetna za vaše tijelo, dok su druga zdrava?

 

Što se nalazi u svakodnevno korištenom „biljnom ulju“?

Čini se da mnogi ljudi misle da je sve što je označeno kao “biljno ulje” dobro za njih. To nije istina!

Većina onoga što je označeno kao “biljno ulje” je jednostavno, visoko rafinirano sojino ulje koje se prerađuje pod visokom temperaturom, pritiskom i industrijskim otapalima (poput heksana i sl.), a ponekad je u njima i jako rafinirano sjeme pamuka, šafrana, kukuruza ili grožđa.

U većini slučajeva gotovo sva ta prerađena ulja NISU ZDRAVA za vas. Zašto?

Ako kupujete prerađenu hranu ili duboko prženu hranu, gotovo možete biti sigurni da se ta nezdrava ulja koriste za pripremu hrane (ili još gore, mogu koristiti hidrogenirane verzije ovih ulja, drugim riječima –  trans masti).

Možda ste čak kupili neka od ovih ulja za vlastito kuhanje ili pečenje kod kuće. Problem sa sojinim uljem, pamučnim uljem, kukuruznim uljem, uljem šafrana i drugim sličnim „biljnim uljima“ je taj što su ona uglavnom sastavljena od polinezasićenih masti (najreaktivnije vrste masti) što ih ostavlja podložnim oksidaciji i proizvodnji slobodnih radikala kada su izloženi toplini i svjetlosti.

Prerađena polinezasićena ulja su, zahvaljujući svojoj velikoj reaktivnosti na toplinu i svjetlost, među najčešćim uzrocima upala u našem tijelu. Ova upala uzrokuje razvoj mnogih unutarnjih problema poput srčanih bolesti, raka i drugih degenerativnih bolesti.

Napomena: U redu je ako se izvor polinezasićenih masti ne obrađuje, kao što je cijela hrana poput raznih orašastih plodova i sjemenki. U tom slučaju obično ne dolazi do upale (sve dok nije izloženo velikim temperaturama), a orasi su obično sjajan izvor zdravih polinezasićenih masti. Usput, omega-6 i omega-3 masne kiseline su i polinezasićene masti, a zdrava ravnoteža od otprilike 3:1 omjera omega-6 i omega-3 smatra se najzdravijom.

Najbolji je izbor odabrati sirove orašaste plodove i sjemenke kad god je to moguće kako biste izbjegli oksidaciju polinezasićenih masti koje mogu nastati prženjem orašastih plodova i sjemenki. Imajte na umu da su neki orašasti plodovi uglavnom mononezasićeni (na primjer, orašasti plodovi makadamije), pa je pitanje izrazito pečenih i sirovih orašastih plodova manji problem za visoko mononezasićene orahe.

Izvor: https://www.healthline.com

Međutim, sva gore navedena biljna ulja uglavnom se rafiniraju tijekom obrade, tako da već imaju potencijal stvoriti upalu prije nego što i kuhate s njima (što čini još i veću štetu).

Evo stvarnog redoslijeda stabilnosti vrste masti pod toplinom i svjetlošću (od najmanje stabilne do najstabilnije):

(1) polinezasićene

(2) mononezasićene

(3) zasićene

 

Koja opcija je najzdravija?

Zasićene masti su zapravo najzdravija ulja s kojima se kuha. Zašto?

Jer su u uvjetima kuhanja mnogo stabilnija i manje upalna od polinezasićenih ulja uz kuhanje.

To je razlog zašto su tropska ulja poput palminog i kokosovog ulja (pa čak i životinjske masti) najbolja za kuhanje … imaju vrlo malo polinezasićenih sastojaka i uglavnom su sastavljena od prirodnih zasićenih masti koje su najmanje reaktivne na toplinu / svjetlost i stoga najmanje upalna u vašem tijelu.

To je i razlog zašto je prirodni maslac (NE margarin) jedna od najboljih masti za kuhanje. Zasićene masti iz tropskih ulja zapravo su dobre za vas, jer sadrže uglavnom trigliceride srednjeg lanca koji nedostaju u dijeti većine ljudi. U stvari, laurinska kiselina obiluje trigliceridima u tropskim uljima i poznato je da jača imunološki sustav.

Da zaključim, najbolje masti za kuhanje ili pečenje su maslac ili tropska ulja poput palminog ili kokosovog ulja.

Izvor: https://darshnaturals.com/

Maslinovo ulje (poželjno ekstra djevičansko) je u redu za niže temperature kuhanja, jer je uglavnom mononezasićeno, pa umjereno stabilno. Također ulja avokada ili orašastih plodova makadamije su dobra za pečenje jer su uglavnom mononezasićena i relativno stabilna za pečenje, plus dodaju odličan okus!

Polinezasićena ulja poput soje, kukuruza, grožđa, sjemenki pamuka, šafrana itd. najnezdravija su opcija za kuhanje ili pečenje.

Uz sve rečeno, trebamo biti senzibilni u korištenju ulja kod kuhanja iako mogu biti dobra za nas, ne treba pretjerivati, već pokušati minimizirati njihov unos.

 

Za 3L piše: Mislav Majcan

Mislav ima 18 godina i ide u srednju školu. Iako je mlad, opisuje se kao entuzijast za politiku i aktivist za zaštitu okoliša. Uz to je veliki ljubitelj životinja.

 

Izvori: https://www.truthaboutabs.com/unhealthy-vs-healthy-cooking-oils.html?hop=m231g

 

Napomena: Udruga 3L ne zastupa ničije pojedinačno mišljenje te ne odgovara za točnost informacija navedenih u originalnom izvoru. Objavljene informacije su isključivo informativnog karaktera i ne služe za dijagnostiku, tretman, liječenje ili prevenciju bolesti te se preporuča da se konzultirate s vlastitim liječnikom ili drugim stručnim osobama prije njihovog korištenja. Sve objavljene sadržaje koristite isključivo na vlastitu odgovornost i sigurnost.

 

Slavka Batušića 11, 10090 Zagreb

+385 91 5842969