ADA 2017 – smjernice za tjelovježbu

Informacijom do uspješnog svakodnevnog života s dijabetesom

ADA, San Diego 2017.

 

77. godišnja znanstvena konferencija Američkog udruženja za dijabetes održana u San Diegu

piše: prim mr. sci. med. dr Miodrag Đorđević, spec. interne medicine, magistar endokrinologije

ADA je i ove godine (2017.) okupila dvadesetak tisuća sudionika iz cijelog svijeta i predstavlja i dalje najveće i najznačajnije godišnje okupljanje dijabetologa u svijetu. Ove godine predstavljeni su rezultati šest velikih kliničkih studija, a posebno su i detaljno razmotrena aktualna znanja o pojedinim vidovima dijabetesa i komplikacija.

Predsjednik ADA-e dr. Alvin C. Powers u uvodnom predavanju izložio je svoje stavove o odnosu znanosti o dijabetesu i pojedinog pacijenta koji mora biti u fokusu zdravstvenog sustava. Dijabetolozi imaju mnogo problema kod liječenja dijabetesa. Ukratko, ne znamo koji je uzrok tipa 1 dijabetesa, ne znamo koji je uzrok tipa 2 dijabetesa, ne znamo koliko tipova dijabetesa u stvari postoji, nemamo jasne kriterije za hiperglikemiju, nemamo efikasnu strategiju za smanjenje tjelesne težine i uspostavljanje zdravih stilova života. Podrška istraživanju dijabetesa često ne doseže suštinu problema, a liječenje dijabetesa često je neadekvatno. Zbog svega toga važna su tri dijela strategije; nastaviti istraživanja, dati podršku osobama s dijabetesom i stalno podizati glas o tome koliko je dijabetes veliki problem.

Bantingovu medalju, najznačajniju od višegodišnjih nagrada, ove godine dobio je dr. Domenico Accili – govorio je o novom pristupu liječenja dijabetesa prevencijom dediferencijacije beta stanice kod tipa 2 dijabetesa. Za razliku od ranijeg shvaćanja da se u tipu 2 dijabetesa beta stanice iscrpljuju i nestaju, ispostavilo se da samo mijenjaju funkciju. Pronađen je FOXO gen koji regulira inzulin, leptin, proizvodnju glukoze u jetri, sintezu triglicerida, funkciju beta stanica i mnoge druge funkcije. Inhibicija ovog gena smanjuje proizvodnju glukoze u jetri, ali je potrebno naći inhibitor koji neće dovoditi do dodatnih neželjenih funkcija npr. rasta triglicerida.

Od kliničkih studija čiji su se rezultati očekivali na ovom kongresu najznačajnije su bile DEVOTE i CANVAS studije;

  • DEVOTE studija u kojoj je uspoređen inzulin degludec sa glargin inzulinom. Sedam tisuća šestotridesetsedam sudionika studije podjeljeno je slučajnim izborom u dvije grupe. Svaka grupa dobivala je stojedinične inzuline uz standardnu njegu. Degludec inzulin ima smanjeni rizik od hipoglikemija dok su oba inzulina sigurna u odnosu na kardiovaskularne događaje.
  • CANVAS studija pratila je kardiovaskularne događaje tokom liječenja canagliflozinom odraslih osoba s tipom 2 dijabetesa. Lijek je pokazao povoljan utjecaj na redukciju hiperglikemije uz redukciju tjelesne težine. Dio studije koji je pratio kardiovaskularne rezultate potvrdio je povoljno djelovanje ovog lijeka. Ono što ova studija ukazuje, a neobično je, što se povećava broj amputacija i to je nešto što dalje treba ispitati.

Zahvaljujemo se dr. Đorđeviću na suradnji na projektu!

Informacijom do uspješnog svakodnevnog života s dijabetesom je volonterski projekt diseminacije stečenih znanja i iskustava.

Ove prve, 2017. godine, volonteri će sticati znanje i iskustvo na konferenciji o šećernoj bolesti Američke dijabetičke asocijacije koja se održava od 9.6. do 13.6. u San Diegu.

Volonteri uključeni u projekt 2017. godine: Davor Skeledžija, Ana Špoljarić i Maja Vuković (blogeri portala www.nainzulinu.com)

Projekt su do sada podržali Novo Nordisk Hrvatska, MediLigo, MediLab i Adriatic Zagreb Factoring.

 

SLATKI SERVIS – POČETAK 2020TE

SLATKI SERVIS – POČETAK 2020TE

SLATKI SERVIS – POČETAK 2020TEI ove godine nastavljamo s podrškom malim i nešto većim “slatkišima” u okviru programa Slatki servis. U novoj organizacijskoj shemi volonteri upisuju svoje slobodne sate, a roditelji bilo kojeg od slobodnih aktivnih...

Slavka Batušića 11, 10090 Zagreb

+385 91 5842969