8 namirnica i spojeva koji pomažu u zaštiti od gripe

Svake godine u sezoni gripe mnogi, osim cjepiva, pribjegavaju i raznim prirodnim pripravcima kako bi se zaštitili od ove neugodne, a ponekad i opasne bolesti. Za razliku od uobičajene upotrebe lijekova, liječenje prirodnim pripravcima u pravilu je sigurno te ima vrlo malo nuspojava. Također, ovakvi pripravci suprotstavljaju se virusu jačajući imunološki sustav i izravno onemogućujući reprodukciju virusa. Stoga vam u nastavku donosimo osam spojeva i namirnica koje možete iskoristiti da spriječite pojavu ove bolesti, ili ako ste se već zarazili, da je lakše podnesete. 

Preuzeto sa: https://drjockers.com/8-antiviral-nutrients-prevent-colds/

Vitamin C

Citrusi (limun, naranče, limeta, grejp), paprika, brokula, kivi i jagode neke su od namirnica koje se smatraju dobrim izvorima vitamina C. Radi prevencije, preporučuje se oko 1000 miligrama dnevno, a kao pomoć kod akutnih slučajeva, u kojima već pokazujete neke od simptoma infekcije, može se uzeti i do 4000-6000 miligrama do ublažavanja simptoma. 

Cink

Još jedan čest lijek protiv gripe kojeg možete pronaći u ljekarnama su kapsule i pastile cinka. Ljudsko tijelo proizvodi protein zvan ljudski interferon alfa  čija je glavna uloga inhibicija replikacije virusa. Cink jača imunološki sustav stimulirajući oslobađanje ovog važnog proteina. 

Beta-Glukan

Beta-glukan jedan je od najvažnijih spojeva u borbi protiv raka zbog svoje sposobnosti jačanja imunološkog sustava. Iz istog razloga, dobar je saveznik u borbi protiv virusnih infekcija. Kada je tijelo iscrpljeno zbog infekcija, normalna se funkcija imunološkog sustava  može poremetiti. Zbog ovoga može doći do upale i ponovne pojave mnogih neugodnih nuspojava infekcije. Beta glukan pomaže u uspostavljanju ravnoteže imunološkog sustava kako bi se on mogao boriti protiv virusa. 

Ekstrakt maslinovog lišća

Ekstrakt maslinovog lišća posjeduje antibakterijska, antivirusna i protugljivična svojstva.  Ovo znači da ne samo da će pomoći u borbi protiv virusa prehlade, nego i protiv drugih infekcija koje možda imate. 

Monolaurin

Monolaurin je spoj koji pomaže u borbi protiv širokog spektra mikroba. Zato je kokosovo ulje izvrsno antibakterijsko sredstvo. Ono sadrži laurinsku kiselinu koja se u tijelu pretvara u monolaurin. Otkriveno je i da je posebno koristan u borbi protiv virusa i bakterija s lipidnom stijenkom. Takvi su virusi primjerice virus HUV-a, gripe, rubeole, i herpesni virusi, stoga bi svakodnevno korištenje kokosovog ulja moglo pomoći u borbi protiv prehlade. 

Ehinaceja

Prema nekim studijama, ehinaceja može smanjiti rizik od zaraze prehladom za 50% (1), te može ublažiti komplikacije infekcija dišnih putova (2). 

Đumbir 

Đumbir potiče cirkulaciju i aktivnost imunološkog sustava, uz istovremeno sprečavanje nakupljanja toksina (3). Usto, redovna konzumacija đumbira smanjuje upale, što doprinosi boljem funkcioniranju imunološkog sustava. 

Stolisnik

Stolisnik je biljka koja ima protuupalna, antioksidativna i protuvirusna svojstva. Također može pomoću ublažiti simptome vrućice potičući znojenje. Ovo je važno jer podupire odgovor tijela na boru protiv virusa prehlade. 

Uz navedeno, korisni mogu biti i biološki aktivni ugljeni, organski  spojevi dobiveni iz tla. Radi se o vrlo malim česticama, 100 puta manjim od ljudskih stanica, koje prenose hranjivih tvari u stanice i odvode ih iz njih. Također imaju specifičan naboj koji utječe na energiju stanice. Zbog male veličine i naboja biološki aktivnih ugljeni predstavljaju jedan od najboljih načina obrane od virusnih patogena. Mogu ući u stanice te iz njih izvući viruse i izlučiti ih iz tijela.  

 

Za 3L piše: Maja Slijepčević

Maja je znatiželjni zaljubljenik u cjelovitu i prirodnu hranu, a i sama ima iskustvo borbe sa šećerom. To je dovodi do proučavanja kemije, biokemije i svega ostaloga što se tiče prehrane te se nada da će uskoro svoj interes pretvoriti u ozbiljnije poslovne prilike.

 

Preuzeto sa: https://drjockers.com/8-antiviral-nutrients-prevent-colds/ 

 

(1) Shah, S. A., Sander, S., White, C. M., Rinaldi, M., & Coleman, C. I. (2007). Evaluation of echinacea for the prevention and treatment of the common colds: a meta-analysis. Lancet Infectious Diseases., u Jockers, D. 8 Antiviral nutrients to help prevent cold, https://drjockers.com/8-antiviral-nutrients-prevent-colds/

(2) Schapowal, A., Klein, P., & Johnston, S. L. (2015). Echinacea Reduces the Risk of Recurrent Respiratory Tract Infections and Complications: A Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Advances in Therapy. u Jockers, D. 8 Antiviral nutrients to help prevent cold, https://drjockers.com/8-antiviral-nutrients-prevent-colds/ 

(3) Chang, J. S., Wang, K. C., Yeh, C. F., Shieh, D. E., & Chiang, L. C. (2013). Fresh ginger (Zingiber officinale) has anti-viral activity against human respiratory syncytial virus in human respiratory tract cell lines that lead to colds. Journal of Ethnopharmacology, 145(1), 146–151. u Jockers, D. 8 Antiviral nutrients to help prevent cold, https://drjockers.com/8-antiviral-nutrients-prevent-colds/

Napomena: Objavljene informacije su isključivo informativnog karaktera. Udruga 3L ne zastupa ničije pojedinačno mišljenje te ne odgovara za točnost informacija navedenih u originalnom izvoru. Sve objavljene sadržaje koristite isključivo na vlastitu odgovornost i sigurnost.

Slavka Batušića 11, 10090 Zagreb

+385 91 5842969