Slatki servis – radionica izrade šumećih bombica za kupanje i blagdanskih ukrasa

Slatki servis – radionica izrade šumećih bombica za kupanje i blagdanskih ukrasa

Slatki servis – radionica izrade šumećih bombica za kupanje i blagdanskih ukrasa

Pozdravljamo kraj 2019. i početak 2020. godine!

Volonterke Slatkog servisa inicirale su druženje volontera i djece. Isplanirale su radionicu izrade šumećih bombica za kupanje i izradu ukrasa za predstojeće blagdane.

Kako im je bilo pogledajte na fotografijama!

Želimo i vama sretnu – zdravu, veselu, energičnu 2020. godinu!

Prigodnu sliku i ove godine pripremila je Petra Lidia Ševeljević. Hvala Petra!!

Provedbu programa sufinancira Ministarstvo zdravstva temeljem Natječaja za prijavu trogodišnjih programa udruga iz područja psihosocijalne potpore i Grad Zagreb, Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom temeljem Javnog natječaja za financiranje projekata udruga iz područja socijalnog i humanitarnog značenja.

Programu su pružili potporu i Abbott Laboratories, Roche i Ljekarne Dvoržak.

DAN DIJABETESA 2019.

DAN DIJABETESA 2019.

SLATKI SERVIS – ČETVRTI CIKLUS EDUKACIJA ZAVRŠIO, I NOVE VOLONTERKE SPREMNE ZA PRUŽANJE PODRŠKE OBITELJIMADan dijabetesa obilježava se 14. studenog. I ove godine tema je OBITELJ. Što bi roditelji i oboljela djeca željeli da znate… Dijabetes tip 1...

Slavka Batušića 11, 10090 Zagreb

+385 91 5842969

SLATKI SERVIS – ČETVRTI CIKLUS EDUKACIJA ZAVRŠIO, I NOVE VOLONTERKE SPREMNE ZA PRUŽANJE PODRŠKE OBITELJIMA

SLATKI SERVIS – ČETVRTI CIKLUS EDUKACIJA ZAVRŠIO, I NOVE VOLONTERKE SPREMNE ZA PRUŽANJE PODRŠKE OBITELJIMA

SLATKI SERVIS – ČETVRTI CIKLUS EDUKACIJA ZAVRŠIO, I NOVE VOLONTERKE SPREMNE ZA PRUŽANJE PODRŠKE OBITELJIMA

Slatki servis u školskoj godini 2019./2020. je u provedbi. 

U listopadu smo, ovaj puta uz stručnu podršku, organizirali kampanju u potrazi za novim kandidatima za volontiranje. Nakon organske selekcije do najozbiljnijih i najmotiviranijih kandidatkinja, uključene volonterke su prošle edukaciju, ove godine prilagođenu. S tri godine iskustva u pripremnim procesima te provedbi bili smo spremni za selekciju i dodatno fokusiranje u skladu s potrebama programa, odnosno svih sudionika.

Nakon edukacija u studenom, naši već uključeni volonteri i novo uključene volonterke nastavili su i započeli su pružanje podrške starim i novim obiteljima u programu. Nove obitelji također su prošle pripremni proces, a ove smo godine organizirali i prvi zajednički susret svih obitelji i svih volontera u programu.

Uglavnom, svi su spremni. 🙂 Nove volonterke su jako motivirane i željne pružiti djeci i obitelji potrebnu podršku. A uključene obitelji zahvaljuju se na način da im se javljaju i dopuštaju da doista i daju svoje vrijeme, volju, želju, znanje… da budu uz dijete.

Prilažemo fotografije s edukacija 🙂

Zahvaljujemo se svim volonterima koji su dio programa Slatki servis, zahvaljujemo se obiteljima na povjerenju i suradnji, zahvaljujemo se svim suradnicima u programu, svim donatorima, na ustupanju prostora i svim drugim oblicima podrške.

 

Provedbu programa sufinancira Ministarstvo zdravstva temeljem Natječaja za prijavu trogodišnjih programa udruga iz područja psihosocijalne potpore i Grad Zagreb, Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom temeljem Javnog natječaja za financiranje projekata udruga iz područja socijalnog i humanitarnog značenja.

Programu su pružili potporu i Abbott Laboratories, Roche i Ljekarne Dvoržak.

DAN DIJABETESA 2019.

DAN DIJABETESA 2019.

SLATKI SERVIS – ČETVRTI CIKLUS EDUKACIJA ZAVRŠIO, I NOVE VOLONTERKE SPREMNE ZA PRUŽANJE PODRŠKE OBITELJIMADan dijabetesa obilježava se 14. studenog. I ove godine tema je OBITELJ. Što bi roditelji i oboljela djeca željeli da znate… Dijabetes tip 1...

Slavka Batušića 11, 10090 Zagreb

+385 91 5842969

Univerzalno sredstvo za čišćenje – pripremite ga sami

Univerzalno sredstvo za čišćenje – pripremite ga sami

Univerzalno sredstvo za čišćenje – pripremite ga sami

Donosimo vam recept univerzalnog sredstva za čišćenje, koji sami možete pripremiti kod kuće prilikom svakog čišćenja, vrlo je jednostavan, a možete ga napraviti i više tako da Vam je uvijek pri ruci kad Vam zatreba.

Jedan od najčešće korištenih prirodnih kombinacija za čišćenje su eterično ulje limuna i natrijevog bikarbonata tzv. sode bikarbone!

Soda bikarbona je prirodni neutralizator neugodnih mirisa te je time pogodna za čišćenje gotovo svega u kućanstvu, od kuhinjskog sudopera, staklene podloge štednjaka, lonaca do posuđa za kućne ljubimce.

Eterično ulje limuna ubija pak bakterije koje uzrokuju neugodne mirise, a dašak svježine je uvijek dobrodošao kada smo u poslovima čišćenja. Ovo „homemade“ sredstvo za čišćenje ima još jednu izuzetnu uporabnu vrijednost, a to je njegova sposobnost uklanjanja neugodnih mirisa iz tepiha i otirača. Jednostavno posipajte i ostavite da djeluje preko noći. Ujutro usišite ostatke i to je to!   (Prije prve primjene na tepihu prvo posipajte mali dio i provjerite da li boje ostaju postojane kako korištenjem ovog pripravka one ne bi izblijedile i uništile tepih).

KAKO NAPRAVITI UNIVERZALNO SREDSTVO ZA ČIŠĆENJE S ETERIČNIM ULJEM I SODOM BIKARBONOM

Osobito dobro za čišćenje sudopera, lonaca, štednjaka i još puno toga!

SASTOJCI ZA RECEPT

  • ½ šalice sode bikarbone
  • 15 kapi eteričnog ulja limuna
  • Staklenka u kojoj ćete izmiješati sastojke (poželjna je staklenka koja na poklopcu ima rupice, poput onih za šećer u prahu)

Upute za izradu

Pomiješajte sodu bikarbonu i eterično ulje limuna u pripremljenoj staklenki. Staklenka sa rupicama na poklopcu olakšat će Vam kasnije korištenje pripravka, ali pripravak može biti napravljen i u običnoj staklenki!

Koristite ga kao i svako drugo sredstvo za čišćenje. Malo pripravka razmutite sa vodom, čistom spužvicom izribajte i očistite površine. Isperite!

*Napomena

Za dodatnu snagu u čišćenju prije pripravka na spužvicu dodajte malo vinskog octa i koju kap citrusnog ulja poput naranče ili grejpa.

Za 3L piše: Sandra Ratajc

Nakon dugogodišnjeg korporativnog iskustva, ova 41-godišnja ekonomistica i majka dviju djevojčica vodi svoj vlastiti obrt koji se bavi terapijom vrtlarstvom i asertivnošću, izrađuje mini vrtove te piše blog kako (pre)živjeti (radni) dan. Priroda, zdrav način života i putovanja s obitelji područja su njenog interesa u slobodno vrijeme.

Izvor (11.12.2019.): https://naturallivingfamily.com/homemade-all-purpose-cleaner/

Napomena: Udruga 3L ne zastupa ničije pojedinačno mišljenje te ne odgovara za točnost informacija navedenih u originalnom izvoru. Objavljene informacije su isključivo informativnog karaktera i ne služe za dijagnostiku, tretman, liječenje ili prevenciju bolesti te se preporuča da se konzultirate s vlastitim liječnikom ili drugim stručnim osobama prije njihovog korištenja. Sve objavljene sadržaje koristite isključivo na vlastitu odgovornost i sigurnost.

DAN DIJABETESA 2019.

DAN DIJABETESA 2019.

SLATKI SERVIS – ČETVRTI CIKLUS EDUKACIJA ZAVRŠIO, I NOVE VOLONTERKE SPREMNE ZA PRUŽANJE PODRŠKE OBITELJIMADan dijabetesa obilježava se 14. studenog. I ove godine tema je OBITELJ. Što bi roditelji i oboljela djeca željeli da znate… Dijabetes tip 1...

Slavka Batušića 11, 10090 Zagreb

+385 91 5842969

Kako naša prehrana može utjecati na zdravlje okoliša?

Kako naša prehrana može utjecati na zdravlje okoliša?

Kako naša prehrana može utjecati na zdravlje okoliša?

Koja hrana najviše šteti planetu? A koja bi ga hrana mogla spasiti? Provjerite trenutno stanje klimatskih promjena i pogledajte što istraživanja govore o utjecaju određenih namirnica.

Ako postoji jedan sveobuhvatni problem s kojim se trenutno suočava svaki stanovnik Zemlje, to su klimatske promjene. Temperature rastu. Oluje postaju snažnije, učestalije i nepredvidljivije. Poljoprivredni usjevi propadaju. Populacije insekata, posebice pčela, opadaju, prijeteći tako kolapsom čitavih ekosustava. Obalnim zajednicama, uključujući čitave nacije, prijeti porast razine mora.

Većina se znanstvenika slaže – ljudske aktivnosti najveći su pokretač klimatski promjena.

Ali što MI možemo učiniti?

Problem klimatskih promjena možda izgleda zastrašujuće, a naša mogućnost da nešto učinimo čini se toliko ograničenom. Većina nas ne želi prestati voziti automobile, grijati svoje domove ili kupovati proizvode koji nam pružaju lakoći i ugodu življenja.

Pa, možemo li onda dignuti ruke od svega toga i nadati se da će nas tehnologija spasiti? Ili nadati se da će svjetske energetske tvrtke odlučiti prestati bušiti naftu? Ukratko; ne, ali dobra vijest je da svi dijelimo jednu stvar koja može značajno utjecati na klimatske promjene: hrana koju jedemo.

Malim promjenama u svakodnevnom izboru hrane možete pomoći u suzbijanju najvećih prijetnji za okoliš koje danas postoje. Imate moć da pomognete spasiti planet – počevši od vašeg tanjura.

Trenutno stanje klimatskih promjena

Temperatura Zemlje konstantno raste još od kraja 19. stoljeća, a ako sada kolektivno ne započnemo donositi velike promjene, znanstvenici predviđaju da će doći do velikih posljedica za cjelokupni život na zemlji.

Što uzrokuje ovu promjenu temperature? Jednostavno rečeno, LJUDI.

Prevladavajući konsenzus znanstvene zajednice je da je globalno zagrijavanje izravni rezultat ljudskih aktivnosti, ponajviše izgaranje fosilnih goriva. Praksa koja je započela tijekom industrijske revolucije i emitira stakleničke plinove u atmosferu.

Primarni staklenički plinovi su ugljični dioksid, metan i dušikov oksid. Oni ostaju zarobljeni u atmosferi i sprječavaju da toplina napusti planet – zbog čega se planet zagrijava.

Polarne ledene kape će se otopiti. Razina mora porasti. Ekosistemi se uništiti. Biljke i životinje izumrijeti. Doživljavati ćemo ekstremne vremenske promjene i prirodne katastrofe, a to su samo neki od učinaka. Ako nastavimo proizvoditi emisije plinova po sadašnjoj brzini, oceani će uskoro postati kiseliji nego što su bili prije 14 milijuna godina. Kao rezultat toga, znanstvenici (2) očekuju kako bi do 2060. moglo biti više od 1,4 milijarde klimatskih izbjeglica te do 2100. više od dvije milijarde.

Činjenice o hrani i klimatskim promjenama koje trebate znati!

Čuli ste da je prijevoz automobilom i kupnja učinkovitijih vozila dobra za planet. Možda ste čak pokušali biciklirati do posla ili sanjali o kupnji električnog automobila, ali jeste li znali da poljoprivreda – konkretno uzgoj životinja radi hrane – doprinosi više globalnom zagrijavanju nego emisije koje proizvodi promet odnosno vozila? Nadalje, uzgoj životinja je vodeći uzrok izumiranja vrsta i odumiranja riba u morima (3). Međunarodni panel za klimatske promjene (IPCC) zato i predlaže smanjenje potrošnje mesa, mlijeka, sira i maslaca kao iznimno važan način za smanjenje ugljičnog otiska.

Neki od glavnih načina na koji suvremena proizvodnja hrane potiče klimatske promjene

Stočarstvo je odgovorno za iznenađujuće visoku količinu globalne emisije stakleničkih plinova. To potječe od životinja i njihovog izmeta. Samo su krave odgovorne za većinski dio toga, oslobađajući metan podrigivanjem te kroz njihov izmet, a metan je najmanje 28 puta razorniji od ugljičnog dioksida kada je u pitanju zagrijavanje atmosfere.

Životinjska poljoprivreda vodeći je uzrok krčenja šuma. Uništavamo bezbroj hektara zemlje samo da bismo uzgajali hranu (poput kukuruza ili soje) za stoku ili da bismo stvorili pašnjake za stoku. I to radimo u vrlo osjetljivim ekosustavima, poput amazonske prašume. To ne samo da uništava staništa već ugroženih vrsta, već i oslobađa ugljični dioksid u atmosferu koju su te biljke i drveće apsorbirali. Kukuruz također posebno ovisi o velikim količinama kemijskog gnojiva koje emitira ugljik.

Kako se možemo boriti protiv klimatskih promjena dok nastavljamo hraniti rastuću populaciju?

Izvješće World Resources Institute (4) objavljeno u prosincu 2018. godine kaže da je prelazak sa standardne, životinjsko usmjerene prehrane jedno od najboljih načina za ostvarivanje tog cilja. Čak bi i promjena samo 30% vaše hrane životinjskog podrijetla u hranu na biljnoj osnovi bilo učinkovito.

U 2018. godini časopis Science (5) objavio je dosad najveće istraživanje o utjecaju hrane na okoliš. Istraživači su pogledali podatke prikupljene s 40.000 farmi u 119 zemalja, uključujući 40 prehrambenih proizvoda koji predstavljaju 90% svega što jedemo.

Autori su zaključili da stoka osigurava samo 18% kalorija u hrani i 37% bjelančevina, a ipak koristi preko 83% poljoprivrednog zemljišta. Stoka je također odgovorna za 57% onečišćenja vode, 56% onečišćenja zraka i koristi trećinu svježe vode u svijetu.

Uz to, takozvana zapadnjačka prehrana bazirana na prerađenoj hrani i crvenom mesu prema istraživanjima nije dugoročno održiva jer zemlja nema dovoljno kapaciteta ni resursa održavati je.

Ona nije samo dovelo do povećanja mnogih kroničnih bolesti koje se mogu spriječiti, već je i proširilo utjecaj štete na okoliš.

Namirnice koje intenzivno oštećuju klimu

Vjerojatno se pitate koja hrana najviše doprinosi klimatskim promjenama?

Analiza radne skupine za zaštitu okoliša (6) iz 2011. godine razmotrila je utjecaj ugljika na različite namirnice. Drugim riječima, koliko različite namirnice doprinose učinku stakleničkih plinova? Njihovo izvješće pokazuje koliko se kilograma ugljičnog dioksida emitira  na kilogram svake konzumirane hrane.

Najgori prekršitelji bili su janjetina, govedina, sir, svinjetina, losos, puretina, piletina, konzervirana tuna i jaja.

Proizvodnja govedine ispušta oko 10 puta više stakleničkih plinova po kilogramu mesa od pilića ili svinja, koja sama ispuštaju oko 10 puta više od mahunarki. Najniži životinjski proizvod koji proizvodi stakleničke plinove, piletina, još je sedam puta štetnija za prirodu od leće.

Biljke također trebaju prirodne resurse za rast, ali puno manje od životinjskih proizvoda.

Namirnice poput graška, leće i graha trebaju malo vode i mogu rasti u težim klimama. Mahunarke također imaju mogućnost u partnerstvu s određenim gljivicama iz tla izlučiti inertni dušik iz tla i koristiti ga, što smanjuje potrebu za gnojivima koja u atmosferu oslobađaju dušikov oksid.

Hrana koja je bolja za okoliš

Mnogo biljnih proizvoda doprinosi daleko manjoj emisiji stakleničkih plinova nego životinjski proizvodi.

#1 Leća

0,9 kg ugljika po kg konzumirane leće

Leća se nalazi u nekoliko sorti. Zelena i smeđa leća izvrsna su za pravljenje hladnih salata od leće, dok crvena leća dobro uspijeva u juhi. Možete pronaći leće i konzervirane i osušene.

#2 Rajčice

1,1 kg ugljika po kg konzumirane rajčice

Rajčica je možda jedna od najlakših biljaka za uzgoj kod kuće, ali bez obzira na to uzgajate li ih ili kupujete, oni imaju bezbroj namjena.

#3 Suhi grah

2 kg ugljika po kg konzumiranog suhog graha

Suhi grah je izvrsna, cjenovno dostupna hrana koju možete čuvati u svojoj smočnici. Nakon natapanja i ispiranja, preko noći spremni su za kuhanje i korištenje u juhama i varivima.

#4 Tofu 

2 kg ugljika po kg konzumiranog tofua

Tofu je jedan od najsvestranijih biljnih proteina i dolazi u rasponu mekih i čvrstih konzistencija. Tofu poprima većinu okusa bilo kojeg začina koji mu se daje. Možete ga jesti pečenog, drobljenog i mljevenog ili čak jesti sirovog.

#5 Brokula

2 kg ugljika po kilogramu konzumirane brokule

Brokula je ukusna i sirova i kuhana. Čini hranjivu grickalicu u bilo koje doba dana i daje izvrsnu stranu gotovo svakom jelu.

#6 orasi

2,3 kg ugljika po kg konzumiranih orašastih plodova

Orasi su još jedna hrana puna hranjivim tvarima koju trebate držati pri ruci jer su odlična hrana za užinu

#7 Riža

2,7 kg ugljika po kg konzumirane riže

Riža je jeftino zrno koje nadopunjuje mnoga jednostavna jela, poput currya, burritosa i kuhanog graha.  Riža je često kontaminirana arsenom, tako da to možda želite imati na umu kako je ne biste konzumirali previše.

#8 Krumpir

2,9 kg ugljika po kg konzumiranog krumpira

Krumpir je izvrstan kao pire, pečen ili pržen. Ostavite kožu dodatnom hranjivim tvarima.

#9 Zeleni grašak

On prirodno fiksira dušik u tlu. To smanjuje potrebu za gnojivima i pomaže u održavanju hranjivih tvari u tlu.

#10 Naranče

Ovom voću je potrebno dvaput manje vode za uzgoj nego bananama.

Što još možemo napraviti?

Podržite lokalna poljoprivredna gospodarstva i organski uzgoj hrane!

Jedna od strategija koju se može koristiti je jesti lokalno – čak i ako to znači hranu koja se uzgaja u vašoj državi ili regiji, a ne hranu koja se uvozi s drugih kontinenata – tako se smanjuju udaljenost koju vaša hrana proputuje da bi vas dosegla.

Što je više prijeđenih kilometara hrane, veći je i ugljični otisak.

Potražite poljoprivredna tržišta, poljoprivredne programe koje podržava zajednica i gradska poljoprivredna gospodarstva na vašem području kako bi ih podržali kada su dostupni.

Također, konzumirajte organski uzgojenu hranu koja, osim što je bolja za organizam, je bolja i za okoliš. Emisija stakleničkih plinova u Europskoj uniji (EU) mogla bi se smanjiti ako se polovica cijele poljoprivrede u EU-u pretvori u organsku poljoprivredu do 2030. godine.

Ekološka poljoprivreda pokušava smanjiti upotrebu kemijskih gnojiva uzgajanjem zdravog tla, koje obično pohranjuje puno više ugljika od tla koje se održava masovnim i čestim primjenama industrijskih gnojiva, pesticida, herbicida i fungicida.

Za 3L piše: Mislav Majcan

Mislav ima 18 godina i ide u srednju školu. Iako je mlad, opisuje se kao entuzijast za politiku i aktivist za zaštitu okoliša. Uz to je veliki ljubitelj životinja.

Izvori:

(1) https://foodrevolution.org/blog/food-and-climate-change/

(2) http://news.cornell.edu/stories/2017/06/rising-seas-could-result-2-billion-refugees-2100

(3) https://www.bbc.com/news/science-environment-46459714

(4) https://www.wri.org/publication/creating-sustainable-food-future

(5) https://josephpoore.com/Science%20360%206392%20987%20-%20Accepted%20Manuscript.pdf

(6) http://static.ewg.org/reports/2011/meateaters/pdf/methodology_ewg_meat_eaters_guide_to_health_and_climate_2011.pdf

Napomena: Udruga 3L ne zastupa ničije pojedinačno mišljenje te ne odgovara za točnost informacija navedenih u originalnom izvoru. Objavljene informacije su isključivo informativnog karaktera i ne služe za dijagnostiku, tretman, liječenje ili prevenciju bolesti te se preporuča da se konzultirate s vlastitim liječnikom ili drugim stručnim osobama prije njihovog korištenja. Sve objavljene sadržaje koristite isključivo na vlastitu odgovornost i sigurnost.

DAN DIJABETESA 2019.

DAN DIJABETESA 2019.

SLATKI SERVIS – ČETVRTI CIKLUS EDUKACIJA ZAVRŠIO, I NOVE VOLONTERKE SPREMNE ZA PRUŽANJE PODRŠKE OBITELJIMADan dijabetesa obilježava se 14. studenog. I ove godine tema je OBITELJ. Što bi roditelji i oboljela djeca željeli da znate… Dijabetes tip 1...

Slavka Batušića 11, 10090 Zagreb

+385 91 5842969

Obnovite matične stanice i prirodno pojačajte imunitet – 2.dio

Obnovite matične stanice i prirodno pojačajte imunitet – 2.dio

Obnovite matične stanice i prirodno pojačajte imunitet – 2.dio

U drugom dijelu pregleda zanimljivog podcasta s Bruce H. Liptonom na temu matičnih stanica i prirodnih načina na koji se može ojačati imunitet donosimo vam informacije o utjecaju lijekova na tijelo, detaljnije o utjecaju stresa na bolesti poput ateroskleroze te o važnosti osobne energije i njenoj povezanosti sa samoliječenjem.

Antibiotici i tijelo

Naš imunološki sustav u stanju je boriti se sa praktički svakom bolešću. Njegova snaga je u količini energije koju nisu onesposobili hormoni stresa. Ipak, čovjek nije u mogućnosti uvijek se nositi sa bolešću dok je pod stresom, pa poseže za antibioticima jer mu je potrebna pomoć za prvi udar bolesti (odmah na izvoru nastanka), kako bi mogao prikupiti energiju za aktiviranje imunološkog sustava. Primjena antibiotika trebala bi biti što rjeđa.

Prije se smatralo da je čovjek sastavljen samo od stanica, koje se razvijaju i umiru na dnevnoj bazi. Znanost je pak pokazala da osim stanica postoje mikrobi, bakterije i paraziti (mikrobiom), njih oko kilogram, unutar tijela bez kojih čovjek ne bi mogao egzistirati.

Važno je biti svjestan postojanja mikrobioma jer primjena antibiotika ubija cijelu zajednicu bakterija, bez obzira radi li se o „dobrim“ ili „lošim“ bakterijama. Smanjivanjem mikrobioma bolest se ne liječi. To znači i da bi se antibiotici trebali upotrebljavati samo u vrlo ekstremnim situacijama.

Konvencionalna medicina temeljena je na farmaceutskoj korporativnoj profitabilnoj industriji. Trebalo bi prihvatiti shvaćanje da je vrlo malo bolesti organskog podrijetla i da zapravo namjerno fizičko mijenjanje kemije našega tijela ne može donijeti pozitivan ishod. Nova saznanja o samopomoći pri izlječenju svakako ne odgovaraju ovoj industriji.

Korijen riječi čovjek, čovječanstvo (human, humanity) je samilost. Briga o nekome. Znači medicina je humana industrija? Ne. Postoje dioničari koji profitiraju ljudskom bolešću. Budući da je to u potpunosti u suprotnosti sa samilošću (koja je humana), odgovor je jasan.

Promatranje biologije čovjeka nije linearno. Sve vrijednosti ljudskog organizma međuovisne su i ne postoji način djelovanja i mijenjanja jedne vrijednosti bez uplitanja u niz drugih vrijednosti. Indikacije lijekova upućuju na djelovanje na određenu strukturu. No, kako je to zbog nelinearnosti nemoguće ostvariti, svaki lijek daje kontraindikacije. Kontraindikacije su moguća djelovanja lijekova na sve ostale vrijednosti koje su isprepletene u mreži vrijednosti unutar tijela čovjeka. One dokazuju nemogućnost fokusiranja lijeka na obavljanje specifične zadaće.

Kolesterol

Promatranjem stanica kod ateroskleroze ustanovljeno je da su stanice koje su uzrokovale plak na krvnim žilama sastavljene od kolesterola. Kolesterol je sastavni dio membrane stanice. I ljudski mozak sastavljen je od stanica koje su prepune kolesterola. Bijele je boje zbog velike količine masnoće. Znanost je dokazala da se kolesterol pojavljuje nakon što je zdravstveni problem već započeo. On pokazuje koje su stanice bolesne, ali nije uzročnik poremećaja.

Uklanjanje kolesterola iz organizma nije rješenje u oporavku od bolesti i to iz dva razloga: 

  • kolesterol je bitan za cjelokupni čovjekov sustav
  • problem ateroskleroze nije kolesterol

Problem ateroskleroze je stres koji uzrokuje jači protok krvi koja pritišće krvne žile te utječe na njihove stanice. Ako je pritisak previsok, stanice krvnih žila, svojim rastom, nastojat će olakšati ovakav pritisak proširenjem krvne žile. No, problem je što stres nije kontinuiran. Stanice neprestano dobivaju suprotne impulse dijeljenja, nabijaju se (stvaraju plak) i apsorbiraju kolesterol.

Činjenica je da povremeno „odgovorne osobe“ mijenjaju prihvatljive razine kolesterola u organizmu. Neprestano smanjujući  kolesterolni broj podižu broj recepata za snižavanje kolesterola čime farmaceutska industrija postiže zaradu iako se zna da samo 3% ljudi koji uzimaju statinske lijekove (lijekovi za sniženje kolesterola) imaju stvarne koristi od uzimanja ovog lijeka. 25% ljudi razvije neku bolest koristeći ovaj lijek. Kolesterolni broj baziran je na broju za prosječnu osobu. Postavlja se pitanje da li  se osobe koje se nalaze na suprotnim stranama kolesterolnog spektra trebaju približiti „sredini“? Ne. Jer nisu prosječni. Kako bi kreirali prosjek potrebno je takve osobe „dovesti“ u prosjek davanjem lijekova.

Kvantna fizika, energija i čovjek

Kvantna fizika dokazala je postojanje nevidljive energije svuda oko nas. Čovjek, postavljen unutar kvantne fizike nije tjelesan. Fotoni svijetla odbijaju se o energiju ljudskog tijela. Ono što vidimo je poskakivanje fotona naprijed i nazad, odbijenu svjetlost, a ispod površine ne postoji ništa tjelesno. Čovjek je energija. Energija koja izgleda vidljivo. Ta nevidljiva energija, prema Einsteinu utječe na polje (polje je energija koja utječe na fizikalni svijet) čestica, a čovjek je „ skup čestica“. Kvantna fizika dokazuje da je nevidljiva energija, iako zanemarena od strane medicine, primarna i upravlja gotovo svime.

Zato je opravdano tvrditi da superiornost uma može prevladati čovjekovu biologiju. Misao je ta nevidljiva energija nastala u našem umu koja oblikuje naše tijelo i odnos prema svijetu u kojem živimo.

Frekvencije osobne energije

Svatko ima osobna iskustva o utjecaju energije na svoj život. Ljudi je obično nazivaju dobre i loše vibracije.

Utjecaj vibracija (koje predstavljaju energiju) slikovito se mogu predočiti valovima. Dva kamena istovremeno bačena u mirnu vodu svojom energijom izazvat će kružno gibanje vodene površine. U jednom trenutku prsteni energije oba kamena će se sučeliti. Rezultat može biti dvojak – ili će se energije „zbrojiti“  ili će doći do kolapsa obje energije.

Tijela su poput ovih valova. Ukoliko su valovi dviju osoba usklađeni, njihova energija se povećava. Frekvencije se usklađuju i zajedno iscrtavaju sinusoidne valove u potpuno istom smjeru. Dobre vibracije znače baš to. Takva „energizirajuća“ okolina poželjna je za svakoga od nas. Ali ako osjećate loše vibracije, dvije energije zacijelo nisu u „fazi“, neusklađene su i međusobno se poništavaju. Čovjek je tada slab i ranjiv i želi pronaći izlaz ka dobrim vibracijama.

Sva živa bića određena su energijom. Čovjek se samo treba zapitati dali se osjeća više ili manje životnim s obzirom na energiju okoline. Čitanjem  vibracija čovjek doista spoznaje kamo ide njegov život. Naprijed – prikupljajući energiju ili nazad – gubeći energiju. Vibracije su informacija koja nam može koristiti i naškoditi.

Samoliječenje

Zdravlje tijela ima dva suprotna smjera: biti u rastu ili biti u zaštiti. Ova dva smjera međusobno su isključiva i nositelji su suprotnih ponašanja.

Smjer rasta predstavlja pozitivan stimulans i  omogućava ostvarenje želja, prema njemu idemo otvoreno želeći ga prigrliti u postizanju zadovoljstva.

Smjer zaštite je negativan, prijeteći stimulans, onaj od kojeg odstupamo, ne želimo mu se približiti, ne daje nam sigurnost, pa se zatvaramo.

Dijagnosticiranjem bolesti, mnogi ljudi posežu za zaštitom, zatvaranjem svojih životnih sustava što može uzrokovati bolest i smrt. Negirajući strah i stres, bez ljubavi za sebe ljudi se nađu u sredini između ova dva smjera. Karakterno jaka osoba zamijenit će strah i stres pozitivnim stimulansom ka rastu, zatvoriti zaštitno ponašanje i prijeći u otvoren rast.

U postizanju dobrog i kontinuiranog zdravlja ljudi teže za poboljšanjem vitalnosti. Teoretski, ako imamo dobre misli moći ćemo utjecati na vitalnost. No, 95% dana ne razmišljamo kreativnim umom, nego podsviješću. Dobre odluke pozitivnog razmišljanja, nažalost nisu dugoročne a njihovo očitovanje upitno je. Trenutkom stupanja u „dnevni program“ one prestaju postojati.

Zato prvenstveno treba znati voljeti sebe i svoj život. Ili naučiti voljeti sebe. Još jedna značajna i najvažnija stvar je spoznati svrhu svog života.

Do kraja života.

Za 3L piše: Alenka Marušić

Ovaj podcast možete pronaći na adresi:

https://www.hayhousehealsummit.com/welcome-post-event

Napomena: Udruga 3L ne zastupa ničije pojedinačno mišljenje te ne odgovara za točnost informacija navedenih u originalnom izvoru. Objavljene informacije su isključivo informativnog karaktera i ne služe za dijagnostiku, tretman, liječenje ili prevenciju bolesti te se preporuča da se konzultirate s vlastitim liječnikom ili drugim stručnim osobama prije njihovog korištenja. Sve objavljene sadržaje koristite isključivo na vlastitu odgovornost i sigurnost. 

DAN DIJABETESA 2019.

DAN DIJABETESA 2019.

SLATKI SERVIS – ČETVRTI CIKLUS EDUKACIJA ZAVRŠIO, I NOVE VOLONTERKE SPREMNE ZA PRUŽANJE PODRŠKE OBITELJIMADan dijabetesa obilježava se 14. studenog. I ove godine tema je OBITELJ. Što bi roditelji i oboljela djeca željeli da znate… Dijabetes tip 1...

Slavka Batušića 11, 10090 Zagreb

+385 91 5842969